Actualitate

Republica Moldova a pierdut încă un caz la CEDO: Două persoane nu și-au primit datoriile de la o companie mai bine de 10 ani

În fața Curții, reclamanții s-au plâns în baza Articolului 6 § 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și a Articolului 1 din Protocolul nr. 1. la Convenție.

Guvernul a susținut că reclamanții și-a pierdut statutul de victimă în urma hotărârilor instanțelor naționale pronunțate în cadrul procedurilor inițiate de către reclamanți în baza Legii nr. 87.

Având în vedere jurisprudența sa, Curtea a constatat că întreprinderea debitoare era o societate înființată de Guvern, a cărei administrare a activităților și a activelor se afla în întregime sub controlul autorităților statului.

Curtea a concluzionat că aceste elemente sunt suficiente pentru a stabili caracterul public al întreprinderii debitoare și că statul trebuie să fie tras la răspundere pentru datoriile sale față de reclamanți.

Curtea a notat că autoritățile statului nu adoptaseră toate măsurile corespunzătoare pentru a executa într-un termen rezonabil hotărârile pronunțate în favoarea reclamanților și că reclamanții puteau să invoce în continuare statutul lor de victime ale încălcării Articolului 6 § 1 din Convenție și a Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție.

Prin urmare, obiecția Guvernului bazată pe pierderea statutului de victime al reclamanților a fost respinsă. În consecință, Curtea a concluzionat că în prezenta cauză a avut loc o încălcare a Articolului 6 § 1 din Convenție și a Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție. Prin urmare, Curtea a acordat primului reclamant 1.720 de euro pentru prejudiciul material și 2.000 de euro pentru prejudiciul moral, iar celei de-a doua reclamante 3.145 de euro pentru prejudiciul material și 3.200 de euro pentru prejudiciul moral.

Rezumatul hotărârii a fost efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

Sursa: bizlaw.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *