Economie

Republica Moldova ar putea fi deconectată de la gazele rusești în luna august, pentru neplata datoriilor

Îngrijorările se accentuează în Europa. Republica Moldova ar putea fi următoarea țară deconectată de la gazele rusești. De această dată, motivul nu îl reprezintă însă sancțiunile impuse Rusiei, ci sumele pe care țara vecină cu România le are de plătit.

Republica Moldova riscă să ajungă într-o situație fără precedent. Compania Moldovagaz nu are suficienți bani astfel încât să poată achita în avans, factura pentru Gazprom, care se ridică la suma de 18 milioane de dolari.

În acest sens, există riscul ca Republica Moldova să fie deconectată de la gazele naturale livrate de Gazprom chiar din această lună. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, susține însă că speră să obțină o extindere a termenului de plată, cel actual fiind la data de 20 august.

Totodată, el a subliniat că până acum, compania a reușit să strângă doar 14 milioane de dolari pentru luna iulie.

„Noi sperăm că vom reuți sa obținem o extindere a termenului de plată. Termenul limită este pe 20 august, dar cred că putem să plătim și pe 22 august. Factura către Gazprom pentru luna august este de 18 milioane de dolari.

Noi am reușit să strângem 14 milioane de dolari pentru luna iulie”, a declarat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Moldovagaz a cerut o amânare pentru plata în avans

Menționăm faptul că Moldovagaz este parte componentă a Gazprom, în care gigantul energetic rusesc deține și controlează pachetul majoritar de acțiuni. De cealaltă parte, statul Republica Moldova are o participație de doar 35,5%.

Vadim Ceban a explicat că a cerut deja o amânare pentru plata în avans pe luna august de la Gazprom, însă până la momentul de față, compania rusească nu a transmis niciun răspuns.

Având în vedere îngrijorările care predomină, șeful Moldovagaz a făcut un apel la autoritățile de la Chișinău să amâne plățile TVA către stat.

Moldovagaz a solicitat majorarea tarifelor la gaze

Menționăm faptul că anterior, Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului până la 29,48 lei pentru un metru cub de gaze. La acel moment, compania spunea că este vorba despre o serie de devieri tarifare.

Astfel, doar în luna august, prețul de achiziție este de 1.458 de dolari americani pentru mia de metri cubi de gaze, în timp ce în luna septembrie acesta ar putea ajunge la 1.692 de dolari americani.

„Proiectul înaintat de ANRE nu acoperă nici prețul de achiziție, și nici costurile de transport, furnizare și distribuție a gazelor naturale. Ca urmare, aceasta va duce la acumularea în continuare a devierilor tarifare, care la finele anului curent pot depăși 3,9 miliarde de lei și astfel pot afecta negativ funcționalitatea întreprinderii.

Potrivit proiectului ANRE, s-a propus includerea în tariful reglementat a prețului de achiziție de 899,08 de dolari pentru mia de metri cubi, în timp ce în august acesta constituie 1458,92 USD pentru mia de metri cubi”, anunța Moldovagaz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *