Astăzi 21 Iunie 2021, Luni - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

2 Septembrie 2009, ora 20:52

Republica Moldova este in prag de faliment

Marime Font

Peste cateva saptamani, guvernul Greceanai, aflat „in demisie”, va fi in incapacitatea de a achita salariile bugetarilor, iar economia moldoveneasca se poate prabusi din cauza ca executivul comunist s-a imprumutat exclusiv de la bancile comerciale de pe piata interna, au constatat ieri deputatii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) in sedinta plenara a parlamentului. Cei 48 de deputati comunisti nu au dorit sa discute despre criza pentru ca erau la sedinta activului de partid care trebuia sa-i ajute la constituirea fractiunii.

Miercuri, deputatii AIE au cerut sa fie invitata la sedinta si prim-ministrul Zinaida Greceanai care sa prezinte un raport despre situatia social-economica a tarii. De asemenea, parlamentarii au propus sa fie invitati si responsabilii de la Compania „Teleradio-Moldova”, care sa explice de ce n-au dat curs solicitarii parlamentului de a acorda timp de antena Aliantei si de a transmite in direct sedinta de ieri. Dupa o pauza de doua ore, niciun ministru si nici presedintii CCA, CO al „Teleradio-Moldova” si al Televiziunii publice nu au venit la sedinta, chiar daca erau obligati sa se prezinte. In lipsa lor, deputatii din majoritatea parlamentara au discutat pe marginea situatiei actuale din RM si au adoptat doua declaratii.


Guvernarea comunista a amplificat efectele crizei financiare

Potrivit lui Veaceslav Ionita, deputat PLDM, criza din economie este cauzata nu atat de criza mondiala, cat de politica eronata a guvernului. „Sa ne aducem aminte ca, in 2007, au fost iertate datoriile unor intreprinderi-problema in suma de 4 mlrd. lei. Nu m-ar mira daca astazi aceleasi intreprinderi ar avea datorii de alte vreo 4 mlrd. lei. Comunistii au pus pe butuci sectorul constructiilor, singurul care se dezvolta cat de cat, au cauzat pierderi enorme agriculturii si altor domenii”, a spus Ionita. Potrivit lui, bugetul pentru anul 2009 nu se va executa cu 25%, datoriile statului au ajuns la 1 mlrd. lei si cresc de la o luna la alta. „Parlamentul are obligatia sa discute ce trebuie de intreprins pentru ca RM sa iasa din aceasta situatie”, a conchis deputatul PLDM. Si Vadim Cojocaru, deputat PL, a criticat politicile economice ale PCRM, dar mai ales incapacitatea guvernarii de a adopta un plan anticriza. „S-au izolat in cladirea guvernului si imprumuta. Poti sa imprumuti o luna-doua, dar nu asta e solutia. In plus, ne-au izolat de toti vecinii si partenerii financiari internationali”, a mentionat Cojocaru.

Alte critici au venit din partea ex-ministrului Economiei Valeriu Lazar care a mentionat ca de cateva luni RM se afla in recesiune. „In primul trimestru economia a descrescut cu 7%, iar pana la sfarsitul anului vom ajunge la minus 10%”, a spus el, adaugand ca RM este singura tara din Europa care n-a elaborat un plan anticriza. „Criza a developat problemele cronice ale sistemului economic, manifestate prin lipsa de competitivitate in sectorul real/privat, lipsa de competitivitate in sectorul public supradimensionat si ineficient. Avem peste 1500 de constrangeri pe care guvernarea actuala le-a creat in ultimii cativa ani pentru mediul de afaceri”, a afirmat Lazar. Fostul ministru a recunoscut ca toate asa-zisele reforme au fost, de fapt, mimate. Alti deputati au vorbit despre situatia deplorabila din educatie, sanatate, sistemul social, administratia publica locala, iar fostul spicher Marian Lupu a propus ca, pe perioada crizei, alesii poporului, precum si ministrii sa-si micsoreze salariile cu 20-25%. De asemenea, deputatii care primesc si pensie - ce constituie 75% din salariul de deputat - sa renunte la jumatate din aceasta pensie.

Astfel, potrivit lui Lupu, s-ar economisi lunar cateva milioane de lei. „Acest gest ar mobiliza toata societatea sa economiseasca si ar fi un semnal ca si clasa politica se solidarizeaza cu intreaga societate”, a spus Lupu. Propunerea lui va fi discutata intr-o sedinta ulterioara. Toti cei 53 de deputati au votat pentru adoptarea unei declaratii a parlamentului cu privire la situatia social-economica. „Prin actiunile sale iresponsabile si neprofesioniste guvernarea comunista a agravat efectele crizei financiare mondiale si a adus in prag de faliment industriile, agricultura, constructiile, transportul, comertul intern si extern, finantele publice s.a.”, se spune in Declaratia parlamentului. Totodata, deputatii AIE cer guvernului in exercitiu sa stopeze orice forme de abuz al statului asupra mediului de business.

AIE nu imparte cetatenii in bastinasi si venetici

Cea de-a doua Declaratie a parlamentului este adresata minoritatilor nationale si a fost citita de Alexandru Stoianoglo, ex-viceprocuror general, deputat din partea PD. „AIE nu imparte cetatenii in „ai nostri” si „ai vostri”, in bastinasi si venetici, in buni si rai. Pentru noi toti cetatenii, indiferent de originea etnica, sunt egali. Noi vedem in diversitatea etnica si culturala a RM un factor al stabilitatii si un potential de dezvoltare fara precedent”, se spune in documentul adoptat. Totodata, conationalii nostri sunt chemati sa sustina schimbarea de putere care se produce.
„Toti cetatenii RM, indiferent de nationalitate, primesc salarii si pensii mizere, se chinuiesc in spitalele semi-distruse, isi pierd sanatatea muncind la negru in strainatate. Avem insa aceeasi patrie, cu toate bunele si relele. Acum, RM trece printr-o perioada dificila, dar schimbul de putere este un exercitiu democratic firesc”, a spus Stoianoglo, care i-a chemat pe reprezentantii minoritatilor nationale sa sustina acest exercitiu democratic.

Referitor la sfidarea din partea conducerii „Teleradio-Moldova”, deputatii au mentionat ca starea de lucruri de la TVM va fi discutata in prima sedinta a comisiei de specialitate, dupa crearea acesteia. Liderii celor patru formatiuni au declarat ca vor anunta ulterior data noii sedinte, dupa consultari in interiorul Aliantei.
 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 10:26

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, cere repetarea alegerilor din 24 februarie, deoarece PSRM a fost finanțată cu bani din Federația Rusă. Declarația a fost făcută la postul TV Moldova 1. «Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iunie 2021, ora: 09:12

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina Din editia print

„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Iunie 2021, ora: 07:59

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Vice-președintele PAS, Natalia Gavriliță apare într-o adresare video în limba rusă unde folosește tezele moldovenismului stalinist - „poporul moldovenesc”.

( ) Citeşte tot articolul

Social 21 Iunie 2021, ora: 07:48

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

Fostul preşedinte Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la una din vânătorile la care a participat. Anunţul a fost făcut vineri, 18 iunie, de către primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a publicat şi o fotografie care confirmă că fostul şef de stat a omorât animalul care...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Iunie 2021, ora: 07:16

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 06:45

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

„Proorocii au făcut cărţi. Au venit apoi părinţii noştri şi au împlinit cele scrise. Iar alţii, după dânşii, le-au învăţat pe de rost. Şi venind generaţia de acum, le-a copiat ţi le-a pus în rafturi, fără să le citească.“ (din Pateric)

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:37

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Iunie 2021, ora: 09:21

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:04

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor a deschis astăzi cel de-al doilea birou parlamentar al formațiunii, ce va avea rolul de a oferi consultanță tuturor cetățenilor care au nevoie de ajutor în relația cu statul român. Noul punct administrativ are sediul în orașul Cahul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Iunie 2021, ora: 09:01

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

 Liderul AUR senator în Parlamentul României Claudiu Târziu a avut o vizită oficială la Odesa și a reiterat faptul că ”nu există limba moldovenească, ci limba română, iar statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate.”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 09:01

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi trage un semnal de alarmă că partidul AUR, prin Caravana AUR, nu merge prin toată Republica Moldova să cerșească voturi, ci merge să informeze cetățenii cu privire la ce este adevărat sau fals din politică. Votul dat pentru partidul AUR nu este pentru noi, este pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iunie 2021, ora: 07:57

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

 Rusia e mereu cu ochii pe politica din Republica Moldova, joacă abil, susținând politicieni pe care îi adoptă și îi crește ca să împuște la momentul potrivit ca pușca lui Cehov. Kremlinul a crescut mulți politicieni, urmărește și se ocupă de recrutarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)