Republica Moldova și Ucraina vor prelua controlul asupra „porții spre Odesa”
Pe 4 noiembrie, Republica Moldova și Ucraina au semnat două acorduri noi de cooperare transfrontalieră, care sunt menite să contribuie la trecerea mai rapidă şi uşoară a frontierei moldo-ucrainene. Primul acord prevede stabilirea controlului comun la PTF Pervomaisc-Kuciurhan pentru a permite transportul bunurilor accizabile și non-accizabile pentru import, export și tranzit prin Transnistria. Potrivit unui comunicat emis de Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), acest acord va economisi timpul şi banii întreprinzătorilor, eliminând necesitatea de a schimba itinerarul prestabilit pentru oricare bunuri, inclusiv, alcool și tutun, înconjurând această parte a frontierei și, de asemenea, eliminând dubla vămuire la Chișinău și Tiraspol.
Cel de-al doilea acord, cu privire la schimbul automat de date privind trecerea frontierei moldo-ucrainene, va spori securitatea prin creșterea transparenței cu privire la circulația vehiculelor și a mărfurilor peste frontiera dată. De asemenea, acest acord ar putea elimina obligaţia cetăţenilor străini, care intră în Transnistria, de a-şi înregistra şederea la autorităţile responsabile de managementul migraţiei din Moldova, evitând necesitatea de a merge la linia administrativă pe malul drept al Nistrului.
Semnarea acordurilor a avut loc în cadrul celei de 25-a reuniuni a Consiliului Consultativ al EUBAM, care a cooperat cu Republica Moldova și Ucraina pentru a le ajuta să se alinieze la standardele UE de gestionare a frontierelor. Evenimentul a fost prezidat de către șeful Delegaţiei UE în Ucraina, Jan Tombinski. La reuniune au participat şeful Misiunii EUBAM, Andrew Tesoriere viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova Daniela Cujbă, şef-adjunctul Directoratului pentru UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei Volodymyr Bachynsky, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola, şeful Departamentului Poliției de Frontieră al Republicii Moldova, Dorin Purice, președintele Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei Viktor Nazarenko, reprezentanţi ai Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova, Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Republica Moldova şi a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. De asemenea, în cadrul reuniunii a fost aprobat Planul de Acţiuni al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră pentru anii 2016-2017. Acesta prevede dezvoltarea comerţului şi implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, managementul integrat al frontierei şi aspecte legate de etapa post-liberalizare a regimului de vize.
Tiraspol: asemenea decizie este de neacceptat
Oficialii de la Tiraspol s-au arătat supărați în special de acordul privind stabilirea unui control moldo-ucrainean la PTF Pervomaisk-Kuciurhan, considerat de către ei poarta spre regiunea Odesa. Reacția transnistrenilor vine din teama de a pierde controlul asupra fluxului de bunuri prin acest punct. Așa-numitul ministru interimar de externe al regiunii, Vitalii Ignatiev, a calificat documentul semnat drept o măsură suplimentară de constrângere, care va avea efecte negative asupra economiei transnistrene.
„Transnistria nu o dată a declarat la diferite niveluri că o asemenea decizie este de neacceptat, o măsură de constrângere direcționată spre extinderea legislației moldo-ucrainene pe hotarul transnistrean, ce va impune blocarea activității economice externe republicii moldovenești nistrene și controlul total al operațiunilor de import/export al agenților noștri economici”, a spus Ignatiev la un post de televiziune local. El a mai făcut trimitere la prevederile Memorandului din 1997, unde ar fi confirmat dreptul regiunii separatiste la activitate economică externă independentă. „Am transmis note informative prin canale diplomatice spre Chișinău, Kiev și alți participanți la negocierile în formatul „5+2”. În mod separat am informat partea rusă”, a anunțat Ignatiev.
Documentul va consolida lupta împotriva contrabandei
Pe de altă parte, solicitată de TIMPUL, șefa oficiului de comunicare EUBAM cu sediul la Odesa, Rosemary Thomas, a ținut să precizeze că noul acord nu va bloca circulația mărfurilor spre și din Transnistria, ci dimpotrivă va elimina impedimentele existente. În afară de avantajele menționate mai sus, va fi permisă reluarea importului unor bunuri accizabile care, începând cu luna mai 2015, nu puteau trece prin acest punct. De asemenea, acordul va ajuta la conectarea segmentului transnistrean la coridorul rutier internațional TRACECA și drumul național M14 și va crea premise pentru redeschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc de pe Nistru. În termen lung acordul trebuie să întărească economia regiunii.
„Documentul va consolida lupta împotriva contrabandei, pentru că circulația bunurilor va fi mai transparentă. Va spori cooperarea națională și internațională dintre autoritățile și agențiile implicate în asigurarea securității la frontieră și traficul eficient de bunuri”, a precizat Rosemary Thomas. Întrebată dacă și vameșii transnistreni vor participa la controlul PTF Pervomaisk-Kuciurhan, reprezentantul EUBAM a spus că „misiunea recomandă ca structura controlului vamal să se bazeze pe mecanismul de cooperare dintre Chișinău și Tiraspol privind tranzitul bunurilor, pe când Moldova și Ucraina rămân responsabile de efectuarea procedurilor vamale la frontiera de stat”.
PTF Pervomaisk-Kuciurhan este un punct de tranzit regional strategic pentru circulația mărfurilor. „Scopul controlului comun este de a crea un regim previzibil de tranzit pentru toate mediile de afaceri-Ucraina, Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) – care depind de acest punct de trecere a frontierei. Regimul de tranzit s-a schimbat de trei ori în ultimul an. În prezent, este imposibil de transportat prin acest punct bunuri accizabile, cum ar fi unele băuturi alcoolice și produse de tutun, ceea ce creează dificultăți pentru businessul local”, a precizat Rosemary Thomas.
Implementarea Acordului privind stabilirea unui control comun la PTF Pervomaisk-Kuciurhan va începe după ce autoritățile Ucrainei și Moldovei vor instala sistemul informațional de schimb de date și vor efectua lucrări legate de infrastructură.