(REȚETA ZILEI) Reţeta veche dobrogeană: Plăcintă cu brânză fiartă în lapte

Pentru foile de plăcintă
Ingrediente
• 500 g făină albă pentru pâine sau făină pentru produse de pâtisserie şi cozonac
• 1 pahar apă călduţă
• 4 linguri ulei
• 1 lingură oţet
• 1 linguriţă sare
Mod de preparare al foilor de plăcintă
Se pune făină într-un vas, se face o adâncitură în mijloc, se pune uleiul, apă călduţă, oţetul şi sarea. Se amestecă cu lingură, încorporând treptat din făină, după care se frământă aluatul cu mâna.
Se acoperă şi se lasă, la loc cald, circa 15 minute.
Se împarte aluatul în mai multe bucăţi, care se întind în foi subţiri şi se folosesc la pregătirea plăcintei.
Pentru plăcinta cu brânză fiartă în lapte
Ingrediente
• 12 foi de plăcintă (proaspăt pregătite sau congelate)
• 1 kg telemea de vacă
• 1 l lapte
• 5 ouă
• 3 linguri smântână
• unt sau Ulei pentru uns tavă
Mod de preparare a plăcintei
Se rade brânză într-un lighenaş şi se adaugă ouăle şi smântână. Se omogenizează bine. Se pot folosi mai multe resturi de brânză.
Se unge tavă cu unt sau cu Ulei, se aşează 4 foi de plăcintă şi se adaugă jumătate din brânză. Se întinde bine. Se aşează alte 4 foi şi se întinde restul de brânză. La final se pun alte 4 foi şi se toarnă litrul de lapte deasupra.
Se introduce tavă în cuptorul preîncălzit pentru o ora şi jumătate la foc mic.
Se scoate tavă şi se acoperă cu un prosop curat de bucătărie un sfert de ora. Se serveşte caldă. Se pune şi puţină smântână deasupra. Este bună şi rece.
Secretele bucătarului
Dacă brânză este foarte sărată, se ţine o ora în apă rece.
Se pot folosi foi de plăcintă congelate, cumpărate.
Foile de plăcintă congelate se lasă la dezgheţat în frigider.
sursa: realitatea.net