Rețete de salate de primăvară
Salată de căpşuni cu portocale şi mentă
Ingrediente:
– 3 portocale
– 350 gr căpşuni
– 2 linguri zahăr
– 2 fire mentă
– 1 linguriţă cu vârf amidon
Porţii: 3
Preparare:
Într-o crăticioară, se stoarce sucul unei portocale. În suc, se răzuieşte coaja de la 1/2 portocale.
Celelalte două portocale se curăță de coajă şi se scot feliile. Se pun feliile într-un bol. Ce va rămâne după ce aţi scos feliile, stoarceți în crăticioară, o să vedeţi că mai iese destul suc din acele pielițe.
În crăticioară mai adăugaţi zahărul şi 1 fir de mentă şi fierbeţi la foc mic timp de 5 minute, doar cât să se infuzeze sucul cu arome. Strecuraţi sucul şi puneţi-l la loc în crăticioară. Adăugaţi amidonul dizolvat într-o lingură de apă rece. Fierbeţi încă 1-2 minute, până simţiți că sosul se îngroaşă un pic, cam ca un sirop. Veţi obţine cam 3/4 cană de sos.
Lăsaţi sosul să se răcească complet. Peste feliile de portocale tăiaţi căpşunile în patru.
Turnaţi sosul răcit peste fructe. Adăugaţi restul de mentă tocată mărunt. Serviţi imediat sau păstraţi la frigider maximum 2 ore să se macereze fructele. Mai mult timp nu rezistă salata – căpşunile se înmoaie, se decolorează şi colorează sosul. Aşa că dacă vreţi să serviţi salată mai târziu, pregătiţi sosul şi păstraţi-l la frigider separat de fructe. Le amestecaţi doar în momentul servirii.
Ezme
Salată turcească de roşii tocate. Este foarte uşoară şi răcoritoare. Poate fi servită simplă, doar cu lipie libaneză. Însă e bună cu hummus sau lângă carnea la grătar.
Ingrediente:
– 4 roşii mai mici (cca 450 gr; bine coapte şi dulci; cât mai cărnoase)
– 2 cepe verzi
– 1 ardei semi-iute bulgăresc
– 1/2 legătură pătrunjel
– 2 fire mentă
– 2 linguriţe pastă de ardei
– 2 linguri ulei măsline exravirgin
– 1 lingură suc de lămâie
– sare, piper negru, chili
Porţii: 2
Preparare:
Se taie din roşii zona unde a fost codiţa, un căpăcel subţire. Restul se taie în două bucăţi. Încingeţi o tigaie fără grăsime, timp de 5 minute la foc mare. Aşezaţi roşiile unse cu ulei pe tigaie şi le coaceți câte 2 minute / parte. Scoateţi roşiile într-un bol şi le lăsaţi să se răcească complet. Curăţaţi-le apoi de coajă.
Tocaţi cât de mărunt puteţi: pătrunjelul, mentă, ardeiul iute (curăţat înainte de cotoare şi seminţe) şi ceapă verde. Treceţi cu cuţitul de câteva ori peste toate acestea împreună, să le mărunţiţi bine. Puneţi-le într-un bol.
Puneţi bucăţile de roşii (fără sucul scurs din ele, acesta nu se va folosi în reţetă) pe tocător şi le tăiaţi cubuleţe mici. La final adăugaţi pastă de ardei şi treceţi cu cuţitul încă o dată peste cuburile de roşii să le tocaţi mai bine şi să se amestece cu pastă. Puneţi roşiile tocate peste verdeţuri. Amestecaţi uşor, presărând sare, piper negru şi puţin chili.
Adăugaţi uleiul, câte o lingură pe rând şi amestecaţi uşor salată. Adăugaţi sucul de lămâie.
Gustaţi salată şi dregeţi-o de sare şi suc de lămâie dacă trebuie. Salata trebuie să fie echilibrată, uşor picantă, dulce-acrişoară.
Castraveţi şi ridichi marinate
Ingrediente:
– 3 castraveciori proaspeţi
– 3 ridichi roşii
– 1 fir mărar
– sare, piper negru
Marinată
– 3 linguri oţet (am folosit oţet de orez fiindcă e mai slab, dar şi cel de vin alb e ok)
– 6 linguri apă
– 1 lingură ulei
– 1 linguriţă zahăr
Porţii: 2
Preparare:
Se taie castraveţii şi ridichile felii subțiri. Se presară cu sare, se amestecă şi se lasă să stea între 30 minute şi 1 oră.
Se scurg de lichidul lăsat şi se presează apoi între palme (sau în tifon pentru cantităţi mai mari) ca să scurgeţi cât mai mult suc din feliile de castraveţi şi ridichi. Se pun într-un bol şi se adaugă mărarul tocat şi puţin piper negru.
Se amestecă apa cu zahărul până acesta se topeşte. Se adaugă restul ingredientelor de la marinată şi se amestecă bine. Se toarnă peste legume.
Se lasă să se marineze minimum 1 oră. Salata e bine să fie consumată în ziua în care a fost preparată.
Cartofi noi cu măcriş
Ingrediente:
– 500 gr cartofi noi
– 100 gr măcriş
– 2 linguri ulei
– 1 cubuleţ unt (opţional)
– 1-2 fire mărar
– sare, piper negru
Preparare:
Se taie cartofii noi (curăţaţi de coajă sau frecaţi cu un burete aspru) cubuleţe şi se fierb în apă cu sare.
Măcrişul se curăță de codiţe, se spală şi se taie bucăţi.
Într-o tigaie se pune uleiul şi untul. Se încing şi se adaugă măcrişul. Se sotează rapid, până acesta se înmoaie (cca 30 secunde).
Se adaugă cartofii scurşi şi se mai sotează încă 1 minut împreună. Se condimentează cu sare şi piper negru măcinat şi mărar tocat.
Sursa: E-retete.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!