Retragerea imunităţii lui Voronin şi Popuşoi se amână
Ieri, comisia i-a audiat pe reprezentantul Procuraturii Generale, precum şi pe cei doi deputaţi, urmând să reia discuţia într-o şedinţă viitoare. Ion Pleşca, preşedintele comisiei, a spus că, indiferent de rezultatul votului (care va fi unul secret), ridicarea imunităţii lui Voronin şi Popuşoi se va decide în plenul legislativului (la fel cu votul secret).
Prim-viceprocurorul general, Andrei Pântea, a afirmat că nu a venit ieri cu copiile solicitate pentru că nu sunt obligatorii. „Ele sunt materiale din cauza penală care reprezintă secretul urmăririi penale şi se prezintă atunci când se solicită”, a spus sursa citată. Totodată, Pântea a respins acuzaţiile că Procuratura ar acţiona la comanda cuiva. „Cauza penală pe numele lui Vladimir Voronin a fost pornită pentru neglijenţa în serviciu şi temeiuri rezonabile privind comiterea infracţiunii sunt. Este logic de a efectua o cercetare penală sub toate aspectele pentru a da un răspuns societăţii, care demult aşteaptă acest lucru”, a precizat prim-viceprocurorul general.
Ex-preşedintele RM a declarat că este „satisfăcut de discuţia care a avut loc”, mai puţin de faptul că „raportorii n-au fost pregătiţi”. Totodată, el afirmă că „totul e cusut cu aţă albă” şi lipsirea de imunitate „înseamnă discreditarea lui totală, pe toată viaţa”.
Şi fostul şef al „Moldsilva” a respins acuzaţiile ce i se aduc. El a spus că contractul cu „Biotex-Com” (una din firmele fiului lui Voronin) a fost pregătit de reprezentanţii aparatului central al Agenţiei şi nu de el, încercând astfel să scape de învinuiri. Pe de altă parte, Ion Pleşca afirmă că acest contract de arendă l-a semnat Popuşoi fără licitaţie. Doar Voronin l-a apărat pe Popuşoi. „500 de păduri şi pădurici au fost date în arendă. S-au uitat de toate şi se ocupă numai de una care se numeşte pădurea de la Ţiganca. (…) Îi îngrădit conform legii. Îi îngrădit pentru că animalele acestea tot lor (oamenilor – n.r.) le fac probleme. Legea nu interzice asta. Oamenii din sat vor să vină să taie pădurea, oamenii din sat noaptea vin şi împuşcă mistreţii…”, l-a apărat pe Popuşoi şi s-a apărat Voronin.
Joia trecută, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a citit în plenul parlamentului demersurile Procuraturii Generale de ridicare a imunităţii celor doi foşti demnitari de stat. Procurorii îl acuză pe fostul conducător al „Moldsilva” că şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu atunci când a dat în folosinţă familiei liderului comunist pădurea de la Ţiganca (Trebujeni, Orhei) cu suprafaţa de aproape 700 ha. Fostul preşedinte este acuzat pentru neglijenţă în serviciu în zilele de 6 şi 7 aprilie 2009.