CSI / Rusia

Reuters: Rusia nu va repara gazoductele Nord Stream din Marea Baltică. Ce speră Moscova să se întâmple

Gazoductele Nord Stream din Marea Baltică urmează să fie sigilate și închise întrucât nu există niciun plan imediat pentru repararea sau reactivarea lor, scrie agenția Reuters, citând mai multe surse familiare cu situația.

Gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, fiecare alcătuit din două conducte, au fost construite de concernul rus Gazprom pentru a pompa anual 110 miliarde de metri cubi de gaze naturale către Germania pe sub Marea Baltică.

Trei dintre aceste conducte au fost perforate de exploziile ce au avut loc în jurul lor în luna septembrie 2022, doar gazoductul Nord Stream 2 rămânând parțial intact.

Însă, tensiunile dintre Moscova și Occident din cauza invaziei rusești în Ucraina au făcut Kremlinul să ordone Gazprom oprirea gazoductului Nord Stream 1 pe 2 septembrie, cu aproape 3 săptămâni înainte de exploziile care l-au avariat puternic.

În ceea ce privește proiectul Nord Stream 2, guvernul german a suspendat procesul de autorizare a gazoductului în data de 22 februarie a anului trecut, cu două zile înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina.

Gazprom a declarat că din punct de vedere tehnic repararea conductelor avariate este posibilă, însă două surse familiare cu planurile Moscovei au afirmat pentru Reuters că Kremlinul nu vede vreo perspectivă a îmbunătățirii relațiilor cu Occidentul în viitorul apropiat.

Prin urmare, Moscova nu consideră necesară repararea gazoductelor.

Rusia trage speranțe că gazul american se va scumpi

Europa și-a redus drastic dependența față de importurile energetice rusești anul trecut, deși numeroase țări erau aproape complet dependente de gazul rusesc. Situația a dus la o scădere cu aproape 50% a tuturor exporturilor energetice ale Rusiei în țările care nu au făcut parte din Uniunea Sovietică.

Una dintre sursele Reuters afirmă că Moscova vede proiectul Nord Stream ca unul „îngropat”.

Alte două au declarat însă că, deși nu există planuri pentru repararea lor, ele vor fi sigilate și conservate pentru o posibilă reactivare în viitor.

O sursă separată a confirmat pentru agenția de presă germană că acționarii proiectelor iau în considerare conservarea.

Acest lucru va însemna cel mai probabil sigilarea conductelor și aplicarea unui strat anticoroziv asupra lor pentru a le proteja de apa de mare.

Una dintre sursele rusești afirmă că, dacă prețul gazului natural lichefiat (LNG) importat de Europa din SUA devine mult mai scump, cancelariile din vestul continentului ar putea din nou să fie pregătite pentru reluarea importurilor din Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *