Atitudini

Revoluția nu va fi televizată

Pe parcursul anilor, această piesă a devenit un simbol al revoluției spirituale din toată lumea. Orice revoluție începe de la tine, ne sugerează poetul american. Revoluția nu începe la guvern sau parlament, la Banca sau Televiziunea națională. Revoluția nu va fi transmisă în direct, nu va fi prezentată în prime-time și nu va îmbogăți pe nimeni.

Au trecut patru ani de la evenimentele din aprilie 2009, evenimente pe care unii mai naivi le intitulează revoluție, iar alții mai realiști – circ de prost gust. Credeam și eu atunci, în aprilie 2009, că este vorba de revoluție. După patru ani, ne-am dat seama că n-am schimbat nimic atunci, că avem aceiași conducători corupți și trăim în aceeași mizerie. Așa că nu putem vorbi cu siguranță de o revoluție. Putem vorbi de tragedia națională a mii de tineri, tineri care au sperat într-un viitor luminos și s-au ales cu dosare penale și traume psihologice pentru tot restul vieții.

Pe la mijlocul săptămânii, Procuratura Generală a prezentat statistica dosarelor din 7 aprilie 2009. Tristă statistică, aș spune eu, chiar grotescă. Doar 14 polițiști au fost condamnați, și asta din cele câteva sute de plângeri. Mulți din cei torturați nici nu au îndrăznit să depună vreo plângere, pentru că trăiesc cu frica în sân și li se ridică părul măciucă la vederea unui polițist. Dar să revenim la statistica procuraturii. 14 polițiști au fost condamnați. Condamnați la ce? Știu că pentru furtul unui sac de cartofi faci cinci ani de pușcărie în Moldova. Câți ani de pușcărie faci dacă torturezi tineri și le distrugi viitorul? Câți ani de pușcărie faci dacă lovești copiii în cap cu bastonul și bocancii? Câți ani faci dacă sortești sute de tineri la o viață între paranoia și schizofrenie? Cine stă la dubă pentru moartea lui Valeriu Boboc? Nimeni nu a fost tras la răspundere, pentru că nu exisă suficiente probe. Nici pentru sutele de tineri care duc o viață de coșmar în urma torturilor nu a fost condamnat nimeni. Să vezi că torționarii erau mascați. Și cei care au dat ordin mascaților să acționeze oare tot erau mascați? Cu siguranță da, poartă până acum masca ipocriziei și a nesimțirii criminale. Se primblă în mașini de lux, își trimit odraslele la studii în străinătate și ne hrănesc cu statistici.

E tristă statistica aceasta, când mâna coruptului spală mâna torționarului și invers. Justiția din Moldova nu are nimic în comun cu legea. Poliția din Moldova nu mai seamănă deloc cu poliția, ci cu o organizație mafiotă. Cum să-i numim pe cei care fac astfel de justiție: procurori sau porcurori, judecători sau jecmănitori? În locul Procuraturii Generale, mi-ar fi fost rușine să scot la iveală o astfel de statistică. Și asta după patru ani de cercetări? Ce fel de justiție e asta, fraților? Ce fel de stat e ăsta în care polițiștii sunt criminali, torționari și traficanți de droguri? Cu un astfel de stat pornim noi în Europa? Opriți-vă, locul acestei pseudorepublici nu este în Europa, ci în groapa de gunoi a Europei, adică în fosta Uniune Sovietică. Asta în cazul în care nu organizăm o revoluție de la mic la mare, una care nu va fi televizată în mii de filmulețe propagandistice, una care ar aduce o schimbare atât de necesară în această țară. Iar Procuraturii Generale i-aș sugera să ascundă această statistică rușinoasăFF în semn de respect față de tinerii care trăiesc coșmarul torturii până acum.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *