Finanţe

Rezerva de aur a Moldovei A CRESCUT de 10 ori în ultimul an

Deși cifra de 74 kilograme nu reprezintă, nici mai mult nici mai puțin, decât 0.02 grame de aur per capita, raportat la numărul populației, este vorba, totuși de o creștere impresionantă, de aproape zece ori, întrucât valoarea metalului prețios a ajuns la 3,74 milioane de dolari sau în jur de 36 milioane lei. Respectiva majorare s-a înregistrat în luna iunie trecut și se explică prin faptul că, pe parcursul anului 2012, Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) i-au fost transmise lingouri de aur din Fondul de stat de metale şi pietre preţioase.

Potrivit serviciului de presă al BNM, valoarea aurului a fost determinată conform normei legale, şi anume, din cantitatea aurului de circa 67 kilograme, transmis Băncii Naționale. În plus, preţul pentru un gram de aur, stabilit pentru data de 26 iunie 2012, era de aproximativ 615 lei.

A scăzut prețul unui gram de aur

În timp ce în luna aprilie prețul unui gram de aur, stabilit de BNM, era de circa 641 lei, atunci la începutul lunii curente un gram de metal prețios valora 485 lei, ceea ce înseamnă o scădere de 156 lei.

De asemenea, dacă la sfârșitul anului trecut ponderea aurului în rezervele valutare era de 0,16 la sută, la momentul actual, aceasta constituie 0.12 la sută. Diminuarea ponderii aurului în rezerve, potrivit BNM, se explică prin scăderea prețului la aur pe piețele internaționale, și anume, de la 1675 dolari per uncie, cum era în 2012, până la 1234 dolari per uncie în prezent.

La sfârșitul anului 2011, valoarea aurului monetar era de circa 4 milioane lei, iar 31 decembrie 2013 era peste 47,5 milioane lei.
În ceea ce privește argintul, la începutul anului prețul unui gram de argint era de 11,53 lei, însă în ultimele șase luni prețul metalului a scăzut cu circa patru lei.

SUA şi Germania deţin cele mai mari rezerve de aur, care reprezintă 70 la sută din rezervele totale ale băncilor centrale din aceste ţări. România era în 2010 pe locul 21 din cele 35 de ţări ale lumii care deţin rezerve de aur, depăşind ţări mai bogate ca Polonia (102,9 tone de aur în rezervă), Australia (79 de tone), Danemarca (66 de tone), Coreea de Sud (14 tone), Cehia (12 tone) sau Canada (3 tone). Totodată, România se numără printre ţările care au cea mai mare cantitate de aur pe cap de locuitor, leul fiind acoperit în proporţie de 60-70 la sută de aur. Rezerva de aur a României era la finalul lunii martie curente de 103,7 tone, valoarea acesteia situându-se la 4,178 miliarde de euro, conform BNR. Rezervele internaţionale au ajuns la sfârşitul primului trimestru la 36,4 miliarde de euro.

Lingourile Good Delivery au o reputaţie mondială, astfel încât este posibilă comercializarea lor oriunde în lume, prin intermediul diferitelor instituţii bancare sau comerciale specializate, care, în general, acordă şi garanţii de răscumpărare pentru produsele comercializate.


Sursa poză: zf.ro


Evoluția prețului unui gram de aur de la începutul anului 2013 până în luna curentă


Evoluția prețului unui gram de argint de la începutul anului până în luna curentă
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *