Internațional

(REZULTATE ALEGERI GRECIA) Syriza a câştigat şi anunţă că va negocia o nouă soluţie cu creditorii internaţionali

(UPDATE 26 ianuarie 08.20) După numărarea a 92% din buletinele de vot, Syriza a obţinut 36,3%, ceea ce înseamnă 149 dintre cele 300 de locuri din Parlamentul grec. Syriza are nevoie de încă două locuri (151) pentru a avea majoritate în noul Parlament, lucru ce va fi cunoscut abia odată cu anunţarea rezultatelor finale, aşteptate în câteva ore, relatează Reuters. Stânga radicală a obţinut cu 8,5% mai multe voturi decât partidul conservator Nouă Democraţie, condus de premierul în exerciţiu Antonis Samaras.

Dacă nu obţine majoritatea parlamentară – 151 de locuri – Syriza mizează pe alianţe cu partide mai mici, pentru a nu fi nevoie că alegerile să se repete la începutul lunii martie.

Antonis Samaras şi-a recunoscut duminică seară înfrângerea, afirmând că respectă decizia poporului grec, potrivit AFP. "Felicitări", a transmis Antonis Samaras după anunţarea rezultatelor parţiale. "Poporul grec a vorbit, iar noi îi respectăm decizia", a continuat Samaras. "Eu predau o ţară care este pe cale să iasă din criză, care este membră a Uniunii Europene şi a zonei euro; sper că viitorul guvern va păstra aceste realizări", a spus Samaras.

Alexis Tsipras a declarat, după anunţarea rezultatelor parţiale, că "Poporul grec a făcut istorie, a lăsat în urmă austeritatea. Vom negocia cu creditorii internaţionali o nouă soluţie pentru Grecia şi pentru Europa."

Tsipras este pe cale să devină şeful primului Guvern al unei ţări din zona euro care se opune deschis politicilor severe de austeritate impuse Greciei de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

"Grecia lasă în urmă catastrofală austeritate, lasă în urmă frică şi autoritarismul, lasă în urmă 5 ani de umilinţe", a declarat Alexis Tsipras în faţă susţinătorilor săi din Atena.

"Este un semnal important pentru Europa care se schimbă", a adăugat Alexis Tsipras în faţă miilor de persoane adunate în faţă Universităţii din Atena. "Votul poporului grec înseamnă sfârşitul troicii. Noul guvern va fi pregătit să colaboreze şi să negocieze pentru prima dată cu partenerii noştri o soluţie justă, viabilă, durabilă, care să fie benefică pentru toţi. Nu va există o confruntare, iar Grecia va deceptiona toate Casandrele din interiorul şi exteriorul ţării" care se gândesc la un eşec, a afirmat liderul Syriza.

Grecia a obţinut în anul 2010 de la Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional un imprumt uriaş în valoare de 240 de miliarde de euro în schimbul unui sever program de austeritate.

Sondajele de opinie indicau înaintea votului posibilitatea că Syriza, stânga radicală care a anunţat că va contesta măsurile de austeritate impuse ţărilor UE pe fondul crizei datoriilor suverane, să ajungă la putere.

Europarlamentarul Alexis Tsipras ( 40 de ani) îşi doreşte în mod special să renegocieze datoria de peste 300 miliarde de euro (175% din PIB) a ţării. El a afirmat în repetate rânduri că, deşi respectă instituţiile europene, nu se simte obligat să respecte obligaţiile fixate de troica UE, BCE şi FMI, care a impus Greciei o disciplină de fier în ultimii ani, în schimbul împrumutului în valoare de 240 miliarde euro.

Nu în ultimul rând, succesul Syriza ar da speranţe şi altor formaţiuni radicale de stânga radicale din Europa, cum ar fi Podemos din Spania sau Părţi de gauche din Franţa.

(Știre inițială) Stânga radicală din Grecia, Syriza, este pe primul loc în primele rezultate exit-poll, cu procente variind între 35,5% şi 39,5, ceea ce s-ar traduce în 146-158 de mandate, informează BBC. Pentru a forma un guvern, Syriza are nevoie de 151 de mandate, locuri pe care nu este sigur că le va avea. Pe locul al doilea se află partidul de guvernământ, Noua Democraţie (centru-dreapta), cu 23%-27%.

Îngrijorător este că pe locul al treilea se află Zorii Aurii, controversatul partid de extremă dreaptă, care, conform primelor rezultate exit-poll, ar fi adunat între 5,4% şi 8%. Pe locul al patrulea în primele rezultate exit-poll se află partidul de centru-atânga Potami, cu 6,2%, urmat de Partidul Comunist (KKE, de stânga) – 5% şi de socialiştii (PASOK), cu 4,5%. 

Grecii au dat, duminică, un vot covârşitor de respingere a politicilor de austeritate, în cadrul scrutinului legislativ, câştigat detaşat de stânga radicală, Syriza. Grecia a reînceput, duminică, un ciclu electoeral şi, la fel ca la toate celelalte alegeri de la intrarea ţării în recesiune, rezultatul votului este creditat încă o dată cu puterea de a salva sau falimenta Grecia şi de a o scoate sau păstra din zona euro.

În condiţiile în care stânga radicală, Syriza, este pe primul loc în sondajele de opinie, la începutul lunii, dinspre Berlin au apărut mesaje privind o presupusă disponibilitate a cancelarului Angela Merkel de a lăsa Grecia să iasă din zona euro. De altfel, politicile europene, considerate a fi dictate de Germania, sunt atât de nepopulare în acest moment în Grecia, încât până şi primul-ministru, Antonis Samaras (Noua Democraţie – centru-dreapta), a vorbit despre o eventuală renunţare la moneda comună, un semnal pur electoral.

Alegerile de duminică vin ca urmare a dizolvării Parlamentului, în luna decembrie, când deputaţii au refuzat să îl aleagă pe candidatul ND la preşedinţie, fostul comisar european Stavros Dimas, în locul actualului preşedinte, Carolos Papoulias, al cărui mandat va expira în martie. Aceasta înseamnă că alegerile de duminică vor fi urmate, în 15 zile, de alegeri prezidenţiale, dacă nu şi de încă un scrutin legislativ.

Sursa: gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *