ActualitateSănătate

rezultatele unui nou studiu sunt pur și simplu entuziasmante

Cercetătorii au descoperit că o doză zilnică de oțet ar putea îmbunătăți simptomele depresiei, indicând posibilitatea ca tratamentele viitoare să vină cu câteva lingurițe de acru, informează sciencealert.com.

O echipă condusă de Universitatea de Stat din Arizona nu numai că a testat efectele consumului regulat de oțet, dar a analizat și activitatea metabolică – procesele chimice care transformă alimentele în energie și alte materiale biologice – pentru a căuta motivele beneficiilor observate cu oțetul. S-a observat o creștere semnificativă de 86% a nivelului de nicotinamidă (o formă de vitaminaB3) în rândul participanților la studiu care au consumat oțet lichid în fiecare zi. Nutrientul a fost legat anterior de efectele antiinflamatorii. „Aceste date oferă o susținere suplimentară a faptului că ingestia zilnică de oțet timp de patru săptămâni poate îmbunătăți simptomatologia depresiei raportate de sine la adulții în general sănătoși și că alterările metabolismului [vitamineiB3] pot contribui la această îmbunătățire”, scriu dieteticianul Haley Barrong și colegii săi de la Universitatea de Stat din Arizona în lucrarea publicată.

Studiul a fost completat de un total de 28 de adulți supraponderali, dar sănătoși, care au fost împărțiți în două grupuri: un grup care a luat două linguri de oțet de vin roșu de două ori pe zi, iar celălalt grup care a luat o pastilă zilnică cu o cantitate foarte mică de oțet în ea. Pe parcursul experimentului de patru săptămâni, participanții au fost rugați să răspundă la întrebări din două anchete standard privind sănătatea mintală: chestionarul CES-D ( Center for Epidemiological Studies Depression ) și chestionarul PHQ-9 ( Patient Health Questionnaire ).
Deși nu au existat diferențe semnificative între grupuri la CES-D, la PH9-Q, a existat o scădere medie de 42% a simptomelor depresive pentru grupul cu nivel ridicat de oțet, comparativ cu 18% pentru grupul de control care a luat pastila de oțet. Depresia variază foarte mult de la un individ la altul Există unele limitări: a fost o dimensiune mică a eșantionului, pacienții au avut depresie de nivel scăzut pentru a începe cu, iar îmbunătățirile în simptomele PHQ-9 nu au fost semnificative într-o analiză secundară care a ajustat pentru scorurile de sondaj de bază. Dar Barrong și echipa sa spun că rezultatele justifică o privire mai atentă la relație. „Tulburările depresive sunt cele mai răspândite condiții de sănătate mintală din lume”, scriu cercetătorii. „Medicamentele antidepresive prescrise în mod obișnuit pot avea efecte secundare grave, iar eficacitatea lor variază foarte mult.Astfel, sunt necesare terapii adjuvante simple și eficiente”. Studiile continuă să facă progrese în înțelegerea mai bună a ceea ce este depresia și a tuturor factorilor diferiți care pot juca un rol în aceasta – de la calitatea somnului la temperatura corpului. Ceea ce este clar este că depresia variază foarte mult de la un individ la altul, iar aici este unde o gamă mai largă de potențiale tratamente poate fi atât de utilă. „Cercetările viitoare care examinează efectele administrării oțetului la populațiile clinic deprimate sau la risc, precum și la cele care iau medicamente antidepresive, sunt justificate”, scriu autorii. „Un accent pe mecanisme și eșantioane mari de pacienți va consolida știința și va furniza dovezi pentru a demonstra mai ferm rolul oțetului în promovarea sănătății”. Cercetarea a fost publicată în Nutrients.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *