Sănătate

Riscurile şi beneficiile unei diete vegetariene

Pentru a ne lămuri de la început, trebuie să ştiţi că dieta strict vegetariană exclude toate alimentele de origine animală: carnea de pui, vită, porc; peştele, lactatele, ouăle şi brânza. Mierea este de asemenea condamnată, la fel şi ceara de albine.

Studiile au demonstrat că incidenţa hipertensiunii arteriale, a obezităţii, infarctului miocardic, diabetului şi a problemelor cardiovasculare este mai scăzută la adepţii regimului vegetarian. Cauza acestor efecte benefice se explică prin faptul că dieta vegetariană furnizează puţine grăsimi saturate, iar nivelul de colesterol din sânge e scăzut. De asemenea, ea poate diminua riscul unor tipuri de cancer (de colon, spre exemplu). În general, vegetarienii acordă mai multă atenţie alimentaţiei lor, nu fumează şi fac sport. Pe scurt, au un mod de viaţă mai sănătos. Dieta vegetariană poate fi echilibrată dacă se asigură toţi nutrienţii necesari şi dacă nu sunt excluse prea multe alimente. În schimb, atunci când alimentele excluse sunt în număr mare – cum este cazul regimului strict vegetarian -, respectarea dietei se face uneori cu dificultate.

Conform unor studii de specialitate care au verificat starea de nutriţie a vegetarienilor, aportul alimentar de vitamine (vitamina D şi B12) şi minerale (fier, calciu, zinc) este mai mic decât cel recomandat, cu repercusiuni asupra sănătăţii pe termen lung. Astfel, din motive de sănătate, e bine să vă gândiţi de două ori atunci când luaţi decizii de a schimba ceva semnificativ în alimentaţia voastră. Consultaţi un medic, faceţi analize, încercaţi să vă asiguraţi că organismului îi va prinde bine o astfel de schimbare.
M.T.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *