Social

Roadă mai mică la aceleași prețuri

Producția agricolă din Republica Moldova este dirijată de producătorii mari care lucrează pentru piețele externe și producătorii mici și mijlocii care muncesc pentru consumatorii interni.

Roadă mai mică cu 30 la sută

Unii producători mici și mijlocii care își cresc produsele pentru piața internă spun că, din cauza condițiilor climaterice instabile din acest an, producția este mai mică cu 30 la sută. Mihail Paciu din satul Brăviceni, Orhei, a spus că roada sa din acest an a scăzut în comparație cu ultimii ani. „Condițiile climaterice au influențat direct asupra producției și prețurilor. Primăvara am avut temperaturi joase, iar vara ploile abundente au lăsat în urma lor boli la plante. În așa condiții nu ne rămâne decât să ridicăm prețurile cam cu 30 la sută, fiindcă costul la chimicale și la îngrășămintele minerale este foarte scump”, spune producătorul de ardei din Orhei. Bărbatul are circa trei hectare de teren protejat, pe care crește de aproape zece ani legume împreună cu familia.
În nordul țării, abia acum începe sezonul de recoltare. Agricultorul Veaceslav Orlovschi din satul Hincăuți, Edineț spune că este încă devreme de spus cum va fi roada în acest an, dar este mulțumit de cum evoluează lucrurile în cadrul proprietății sale. „Abia am început să culegem castraveți, iar roșiile sunt încă verzi. Sperăm că prețurile care se formează pe piață vor fi bune atât pentru noi, cât și pentru consumatori. Depunem efort ca legumele noastre să fie consumate tot de către oamenii din țară”, a spus bărbatul. Pe terenul său agricol, producătorul crește pătrunjel, mărar, țelină, castraveți, roșii și vinete care în mare parte sunt vândute la fabrica de conserve din Cupcini, însă vinde cantități mici și la piețele din nordul țării.

„Au fost condiții foarte grele, dar încercăm să facem față”

Parascovia Sava, președinta asociației „Bacifera” din Chișinău, povestește că în acest an cultura căpșunelor a fost satisfăcătoare, cu excepția regiunii din nordul țării, unde aceasta a înghețat primăvara. „Anul acesta, condițiile au fost foarte grele, dar încercăm să facem față lucrurilor. În prezent, se mai cultivă căpșună în regiunile Râșcani, Călărași și Ialoveni”, a afirmat producătoarea. Femeia a mai spus că pentru anul viitor se va orienta spre exportul căpșunilor. „Cred că ne vom orienta spre piața din România. Anul acesta unii membri ai asociației care au avut cantități mari, au exportat cu succes căpșuni și mure în Rusia, la anul ne pregătim să exportăm peste Prut”. În cadrul asociației „Bacifera” sunt întruniți 17 producători din toată țara, iar în prezent asociația pregătește ambalajul, etichetele care vor duce căpșunile autohtone în Europa.
În sud-estul țării, producătorii agricoli spun că fructele de sezon din acest an sunt mai puține. Iurie Tulei din satul Olănești, Ștefan-Vodă crește piersici, mere, cireșe și prune pentru piața autohtonă. „Eu sunt de părere că fiecare trebuie să se ocupe de ce se pricepe mai bine, de toate să te ocupi nu reușești. Noi nu avem cantități atât de mari pentru export și creștem pentru ai noștri. Chiar dacă avem un frigider în localitate, îl folosim tot pentru consumul curent”, a afirmat producătorul.

„Avem un an deosebit”

Iurie Fala, directorul executiv al asociaţiei „Moldova Fruct”, este de părere că anul acesta este unul deosebit. „Anul agricol curent este în strânsă legătură cu anul precedent. Ne amintim seceta din 2015 care a influențat plantațiile pomicole, care de fapt este un factor de stres pentru pomi. În primăvara aceasta în raioanele de nord au avut loc înghețuri la sfârșit de aprilie și au fost afectate principalele raioane producătoare de fructe. O să avem recoltă mai mică de mere și prune în aceste regiuni”, a declarat directorul asociației pentru ziarul TIMPUL. Potrivit acestuia, conform datelor deținute de asociație, se estimează o pierdere de cel puțin 25 la sută din producția anuală a fructelor.

Prețurile sunt la nivelul de anul trecut

Directorul asociației a afirmat că țara noastră produce de patru ori mai mult decât consumăm, de aceea cea mai mare parte de produse este exportată. „Cu toate că la fructe prețul este determinat de ritmul de exporturi, în acest an avem prețuri la nivelul anului trecut. Piețele noastre tradiționale unde exportăm fructele sunt țările CSI, care în prezent sunt profund afectate de crize”, susține Iurie Fala.
În cadrul asociației „Moldova Fruct” sunt întruniți agricultori care produc fructe doar pentru export. Potrivit responsabilului, în anul 2016, deja au fost exportate cireșe, caise, piersici și curând vor începe să fie exportate merele timpurii pe piața din CSI. „În Uniunea Europeană probabil vom exporta mai târziu, fiindcă acum au și ei sezonul în plină desfășurare. În UE tradițional exportăm prune, la care încă nu s-a început sezonul de recoltare, și cantități mai mici de struguri de masă și mere”, susține Iurie Fala. „Producătorii rezistă cu greu și sunt nemulțumiți de faptul că foarte mult durează aprobarea regulamentului de subvenționare. Ne bucurăm că într-un final acesta a fost admis chiar zilele trecute. Sunt datorii la subvenții pentru 2015 și oamenii le așteaptă cu nerăbdare”, a conchis bărbatul.

Peste 2000 de tone de fructe exportate în două luni

Iurie Bivol din satul Bardar, Ialoveni a împărtășit din experiența sa de anul acesta în care a exportat deja peste 2000 de tone de producție agricolă în ultimele două luni. Producătorul a afirmat că roada din acest an este foarte bună la caise, vișine și cireșe. „Cât despre cireșe, pot să afirm că am avut roadă bună, dar multe au crăpat pe copac din cauza ploilor. Piersicii la fel au roadă bună, dar vânzările sunt slabe. Piersicii nu prea sunt solicitați pe piața externă, fiindcă nu se păstrează mult. Mai mult se solicită produsele care merg la conserve, ca vișine, caise, tomate și prune”, a spus producătorul. Piețele de desfacere pentru fructele din centrul țării pe care le exportă agricultorul sunt țările din CSI, dar și România. Potrivit bărbatului, în luna iunie au fost exportate circa 1140 de tone, iar în primele 20 de zile din iulie au fost exportate peste 1200 de tone. „Este un rezultat bun pentru noi în comparație cu anii trecuți și ne bucurăm că facem față solicitărilor. Cu cât înaintăm spre toamnă, cu atât cresc și volumele de produse”, a conchis agricultorul.

Prețul legumelor și a fructelor din Piața Centrală în ziua de 21 iulie 2016
1 kg de roșii – 20 de lei
1 kg de castraveți -15 lei
1 kg de zmeură – 30 de lei
1 kg de ardei – 12 lei
1 kg de varză timpurie – 3 lei
1 kg de pepene galben – 10 lei
1 kg de pepene roșu – 6 lei
1 kg de piersici – 8 lei
1 kg de caise – 11 lei
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *