CSI / Rusia

Roboţi şi drone de război dirijate de la Moscova, folosite în luptele din Siria

Despre utilizarea roboţilor în Siria a scris pe 18 ianuarie site-ul DEBKAfile, asociat serviciilor de informaţii militare israeliene.

Potrivit DEBKAfile, forţele siriene folosesc echipament militar modern din Rusia, inclusiv cele mai recente prototipuri de roboţi dezvoltate de armata rusă. Este vorba despre complexele robotice „Platforma-M” şi „Argo”.

Ambii roboţi – „Platforma-M” şi „Argo” – sunt echipaţi cu blindaj greu şi sunt capabili să participe la operaţiuni de lupta indiferent de condiţiile meteo. „Platforma-M” este conceput pentru a colecta informaţii de pe teren, detectarea ţintelor mobile şi imobile şi distrugerea lor ulterioară.

De asemenea, acest robot oferă sprijin de foc pentru unităţile de infanterie şi ale armatei în timpul redislocarii sau a deplasării pe teren accidentat. „Platforma-M” poate fi echipată cu sisteme de control semi-automatic sau automatic de conducere a focului.

Robotul „Argo” a fost creat pentru a participa la operaţiuni militare pe teren accidentat şi de munte. În ultima vreme, rebelii sirieni care lupta împotriva regimului lui Bashar al-Assad, în mod repetat au fost ţintele acestor roboţi, care sunt controlaţi de la distanţă, susţine DEBKAfile.

Informaţiile despre utilizarea roboţilor militari ruşi în Siria au apărut pentru prima dată pe 20 decembrie 2015. În grupul „Russkie mi” din reţeaua Maxpark, a fost publicat un articol în care se povesteşte cum, în Siria, în condiţii de lupta, a fost testat cel mai nou sistem de control al focului automatizat „Andromeda-D.”

Cu ajutorul acestui echipament şi cu sprijinul trupelor de paraşutişti ruşi, armata siriană ar fi reuşit să cucerească înălţimea strategică 754.5 ai turnului „Siriatel”. În atac au fost implicate şase complexe „Platforma-M” şi patru roboţi „Argo”. În plus, în lupta au fost utilizate tunuri autopropulsate „Akatia”.

Din aer, lupta a fost monitorizată de drone de lupta, care transmiteau din teren centrului de date „Andromeda-D”, desfăşurat în spatele frontului, precum şi la Moscova, postului de comandă al Centrului Naţional de Control al Statului Major General al Rusiei.

Roboții de lupta, tunurile autopropulsate şi dronele erau legate de sistemul de control automat „Andromeda-D.” Comandantul atacului asupra înălţimii strategice vedea în timp real lupta, iar operatorii roboţilor de lupta, de la Moscova, desfăşurau atacul, fiecare văzând segmentul sau de teren dar şi imaginea de ansamblu.

Dronele, la rândul sau, supravegheau toate mişcările inamicului. Asupra ţintelor detectate erau aplicate lovituri de artilerie. După doar 20 de minute după începerea atacului cu roboţi, inamicul s-a retras, lăsând în urmă morţi şi răniţi. Mai târziu, pe pantele înălţimii 754.5 au fost număraţi aproape 70 de ucis. Trupele siriene au înregistrat doar patru răniţi.

DEBKAfile anunţă că ” trupele iraniene, siriene şi ruse, precum şi luptătorii organizaţiei „Hezbollah” se pregătesc pentru un atac masiv asupra oraşului de Alep, care este în prezent sub controlul organizaţiei ISIS”.

Mai multe surse militare au declarat pentru DEBKAfile că recentele succese ale armatei siriene sunt explicate de ajutorul roboţilor ruşilor, care urmează să fie folosiţi şi în atacul asupra oraşului Alep.

Despre „Argo” şi „Platforma-M”

Complexul robotic pe senile controlat de la distanţă „Platforma-M” este creat de compania „NIŢI Progress „. Vehiculul blindat este dotat cu 4 lansatoare de grenade şi o mitralieră Kalashnikov, toate controlate de la distanţă.

Obiectivul principal al complexului – atacuri împotriva unor ţinte staţionare şi în mişcare. În plus, „Platforma-M” poate efectua operaţiuni de recunoaştere şi patrulare şi poate traversa zone mînate. În prezent, Rusia produce în serie acest tip de complex.

La rândul sau, complexul de lupta robotizat „Argo” a fost dezvoltat Insititului de Cercetare-Dezvoltare de Robotică şi Cibernetică Tehnică din Rusia. „Argo” este proiectat pentru recunoaştere şi sprijin cu foc pentru desant şi poate fi controlat de la distanţă.

Complexul este conceput pentru distrugerea echipamentelor militare şi a forţei umane, dar poate fi folosit şi în calitate de transportor. „Argo” cântăreşte aproximativ o tonă, are lungime de 3,4 m, lăţimea – 1,85 m, înălţime – 1,65 m.

Pe teren, robotul dezvoltă o viteză maximă de 20 km pe ora, pe apă – 4.6 kilometri pe ora. Autonomia de lucru este de peste 20 de ore. Robotul este înarmat cu o mitralieră de tanc de 7,62 mm Kalashnikov, trei RPG antitanc şi două lansatoare de grenade. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *