Rodica Boancă (AUR): Este nevoie de un program de reintegrare al elevilor români care se întorc din diaspora

Peste 8.000 de elevi românii s-au reîntors în țară în anul 2020, iar procesul lor de adaptare nu a fost nici pe departe lipsit de provocări. Unii dintre ei reușesc să se adapteze cu greu la sistemul de învățământ românesc, mulți confruntându-se și cu episoade depresive fiindcă n-au reuşit să ţină pasul cu colegii de clasă, deşi în alte ţări ale Europei erau premianţi. Senatoarea AUR Rodica Boancă a solicitat ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, o situație privind acești elevi.
Realitatea din ultimii doi ani ne arată faptul că fluxul migraţiei se inversează și tot mai mulți români aleg să se întorcă în țară. O dată cu dânșii, se reîntorc și copiii acestora. Sunt copiii care au plecat la vârste fragede sau care s-au născut în alte țări și nu au auzit de România decât din povestile sau fotografiile părinților.
Copiii care până mai ieri au studiat în şcoli din vestul Europei sunt înscrişi acum în şcolile din România. Revenirea lor în sistemul românesc de învăţământ nu este deloc uşoară, pentru că mulţi nu ştiu bine limba română; în plus, le este greu să se adapteze la sistemul românesc de învăţământ, cu rigorile și particularitățile sale.
Astfel, în contextul celor mai sus menţionate şi conform prerogativelor dumneavoastră, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:
- Câți elevi proveniți din Diaspora au fost înscriși în școlile din țară, defalcat pe cei doi ani ai pandemiei?
- Dintre elevii care se încadrează în categoria menționată, au fost cazuri în care au abandonat școala din motive legate de acomodare?