Cultură

Rodica Damian: „Adeseori mă refugiez în creația tatălui meu”

Ideea ne-a venit în cadrul Salonului de lectură „Ceaiul de la ora patru”, care activează pe lângă Biblioteca publică „Transilvania” și este diriguit de profesoara Alexandra Tănase. 

Atunci, în cadrul unei întâlniri consacrate memoriei lui Liviu Damian, am cunoscut-o pe fiica poetului, Rodica Damian, cea care, alături de fratele Florin și sora Gabriela, face mult pentru valorificarea moștenirii literare a tatălui lor. Din păcate, astăzi sunt mulți scriitori uitați, de multe ori – și din vina moștenitorilor lor. Același lucru se întâmplă și cu mulți regretați cântăreți, actori, pictori, savanți etc. Așadar, invitata rubricii noastre de astăzi este fiica scriitorului Liviu Damian, cel care a ars prin cuvânt și care ne-a lăsat o operă poetică și publicistică ce urmează încă a fi studiată. 

Rodica Damian este născută la 13 aprilie 1966, în or. Chișinău. După şcoală a urmat Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Economie, specialitatea inginer-economist (gen cibernetică economică). Apoi lucrul într-un institut de cercetări ştiinţifice în domeniul tehnicii de calcul, structură unională, filiala din Chişinău. Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, instituţia şi-a încheiat activitatea.

„Am avut șansa să fiu printre primii beneficiari ai unor studii organizate de Banca Mondială”

În 1992 a urmat angajarea la Institutul de Cercetare a Pieţei, o structură nou-creată sub umbrela Academiei de Ştiinţe şi a Guvernului Republicii Moldova şi menită să susţină trecerea la economia de piaţă. „Am avut şansa să fiu printre primii beneficiari, specialiști în economie, ai unor cicluri de studii organizate de Banca Mondială în colaborare cu Institutul de Dezvoltare Economică din Viena pentru ţările din fosta URSS. Un program intens şi de durată, ce a relevat bazele şi abordările economice în lume, într-o economie de piaţă viabilă, total diferit de bazele economiei planificate sovietice. Am avut prilejul de a asculta prelegerile unor mari specialişti, de a învăţa de la ei, a descoperi lucruri esenţiale şi de a-mi defini direcţiile de aprofundare şi specializare dintr-o perspectivă nouă”, afirmă Rodica Damian.
Din 1995 a urmat Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare cu proiectul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii. „Aveam drept scop acordarea sprijinului în dezvoltarea businessului privat, a verigii de bază – a întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM), consultanţă în afaceri, asistenţă în accesarea creditelor, elaborarea planurilor de afaceri, studiilor de fezabilitate, seminare, traininguri, editare de cărţi etc. Am făcut parte dintr-o echipă prodigioasă atât la nivel local, cât şi la cel ce ne tutela”, ne explică invitata noastră.

„Viața m-a pus la încercare”

Dar viaţa a pus-o la încercare. Activităţile intense şi-au lăsat amprenta. Au început să se manifeste unele probleme de sănătate, deficienţe imunitare, apărute încă în timpul adolescenţei. Astfel, accentele în viaţă s-au schimbat. „Am intrat într-o perioadă cu multe încercări, spitalizări, experienţe dure, aș zice, supravieţuiri, în decursul mai multor ani. Imboldul de a căuta soluţii, de a depăşi cumpenele, dorinţa de viaţă m-a ajutat enorm, m-a adus în contact cu mulţi specialişti, oameni sufletişti, care au fost alături în diferite momente şi etape dificile. Dragostea, susţinerea, înţelegerea, răbdarea şi grija soţului meu, Victor Andronic, a familiei întregi, mari şi frumoase, a persoanelor din viaţa mea au făcut adevărate minuni. Rămân recunoscătoare providenţei pentru faptul că am şi am avut astfel de Oameni în preajmă”, ne mărturisește fiica scriitorului.

„Când schimbi modul de a vedea și lumea ta se schimbă”

Perioadele anevoioase şi încercările, crede ea, îţi schimbă viziunea asupra vieţii, priorităţile, te fac mai atent la ceea ce contează cu adevărat, la momentele importante, devii mai receptiv, mai deschis pentru a vedea şi a preţui lucrurile ce par simple, mărunte în vâltoarea cotidiană, dar care de fapt constituie esenţa existenţei noastre.

Potrivit ei, când schimbi modul de a vedea lumea şi lumea ta se schimbă. Vezi frumuseţea vieţii şi ești mai atent la darurile ce îţi ies în cale. Unde este încredere, recunoştinţă, iubire, entuziasm şi inspiraţie, determinare, reciprocitate, apar şi oportunităţi. Aspiraţia de a reveni în activitatea profesională i-a adus în cale oameni potriviţi, receptivi, cu propuneri de colaborare. Acum de ceva vreme este mai mult implicată în lucru, solicitată pentru efectuarea unor cercetări şi analize. Graţie internetului, în ziua de azi are toată lumea în faţă.

„Setea de viață și îndărătnicia mi s-au transmis de la tatăl meu”

„Cred că o astfel de sete de viaţă şi îndărătnicia de a merge înainte mi s-au transmis şi de la tatăl meu – poetul Liviu Damian. El, din păcate, a plecat prea devreme dintre noi, avea doar 51 de ani (1935-1986). Câte lucruri frumoase ar fi putut face, dacă era în viaţă! Cei care l-au cunoscut, colegii lui, cred că mi-ar da dreptate”, ne spune Rodica.

Atmosfera din casa lui Liviu Damian era una deosebită, multă literatură de calitate, carte românească variată, persoane distinse, discuţii, teatru, artă. Astfel, în perioada de formare, paralel cu studiile, activităţile în societate, Rodica Damian a avut parte şi de o viaţă plină.
„Dorul şi dorinţa de a comunica cu tata, căci au rămas nediscutate atâtea lucruri, m-au apropiat şi mai mult de opera lui. În perioadele dificile căutam şi găseam sprijin în creaţiile lui. M-am regăsit în multe, am rezonat în diferite situaţii – şi la bine, şi la greu. Îmi place să mă refugiez printre gândurile şi trăirile lui Liviu Damian”, afirmă ea.

„Am editat varianta inițială a poemului „Cavaleria de Lăpușna”

Graţie oamenilor receptivi şi deschişi, zice fiica scriitorului, a putut scoate din arhive şi edita din creaţiile ce nu văzuseră lumina tiparului, inclusiv varianta iniţială a poemului istoric „Cavaleria de Lăpuşna”. „Mi-a fost acordată bunăvoinţa de a colabora la editarea unor culegeri din opera lui L. Damian. Aș vrea să-i menţionez pe domnii Ion Ciocanu, cel care primul l-a editat pe poet în grafie latină şi cu care am colaborat apoi şi la o culegere editată de domnul Anatol Vidraşcu, la Editura „Litera”, şi pe academicienii Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija, Iulian Filip şi Ianoş Ţurcanu, Ana Bantoş şi mulţi alţii. Recent, prin amabilitatea domnului Vasile Căpăţână a apărut în colecţia „Ideal” culegerea „101 poeme” de Liviu Damian. Evident, au contribuit şi alţi membri ai familiei – mătuşa mea Elena, sora poetului, precum şi fratele Florin, şi sora Gabriela”, ne spune Rodica.

„Opera lui tata merită să fie mai cunoscută”

Ea își dorește ca opera poetului şi publicistului Liviu Damian să fie mai cunoscută publicului larg, tinerilor noştri, să fie mai vizibilă şi în spaţiul netului, să fie reeditată mai mult, redescoperită şi recitită, în întregimea ei, căci în ea sunt reflectate valori general-umane, precum şi ale sufletului poporului nostru, ale istoriei, dăinuirii, verticalităţii noastre.

„Contribuţia calitativă personală a fiecăruia, pe segmentul în care activează, lucru pe care încerc să-l fac şi eu, echipe de succes şi conlucrare în varii domenii, cred că ar putea schimba societatea în întregime. Când o să ştim să preţuim ce avem mai bun, inclusiv oamenii, vom conştientiza că numai astfel vom putea aduce plusvaloare şi beneficii tuturor, doar cu toţii ne dorim un trai decent într-o societate competitivă”, crede și speră fiica scriitorului de la Corlăteni.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *