CSI / RusiaInternațional

Rogov, „păpușa” Moscovei „invită” Ucraina să-și părăsească propriile teritorii, pentru a nu fi numită „ocupant”

​Un responsabil pro-rus numit de Moscova în administraţia din regiunea Zaporojie a declarat joi, 22 septembrie, că trupele armate ucrainene trebuie să părăsească imediat regiunea, în caz contrar urmând a fi considerate drept ”ocupante”, relatează Kommersant.

În prezent, armata rusă controlează 73% din teritoriul regiunii Zaporojie, restul de 27%, inclusiv centrul regional Zaporojie, unde se află sub controlul Kievului, indică agenţia de presă de stat rusă RIA Novosti.

Forţele armate ucrainene trebuie să se retragă imediat din restul teritoriului regiunii Zaporojie, a declarat Vladimir Rogov, membru în Consiliul principal al administraţiei (de ocupaţie) din această regiune din sudul Ucrainei, un politician pro-rus despre care presa ucraineană a scris că ar avea legături cu reţele de crimă organizată.

„În caz contrar, după referendumul ce va fi urmat de ieşirea regiunii din componenţa Ucrainei prin declararea independenţei şi alipirea la Federaţia Rusă, forţele ucrainene vor fi percepute ca ‘ocupante’, iar oricare dintre acţiunile lor drept agresiune împotriva Rusiei”, a declarat acesta.

Menționăm că referendumuri au fost anunţate pe teritoriul autoproclamatelor republici ”populare” Lugansk şi Doneţk (LNR), respectiv (DNR), componente ale zonei miniere Donbas din estul Ucrainei şi în regiunile din sudul ţării, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean.

Referendumurile din teritoriile ucrainene vor fi organizate ca pe vremea lui Stalin

Responsabili proruşi din regiunea Zaporojie au declarat anterior că referendumul vizează întreaga regiune, nu doar partea controlată de armata rusă, transmite Hotnews.

Locuitorii regiunilor Zaporojie şi Herson vor răspunde la întrebări despre secesiunea de Ucraina, formarea unui stat independent şi intrarea în componenţa Rusiei în urma acestui referendum, notează Kommersant.

Autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk au fost recunoscute de Moscova cu două zile înainte de războiul lui Putin în 24 februarie 2022, de aceea locuitorii de aici vor fi invitaţi să răspundă doar dacă sunt de acord cu alipirea la Rusia, conform media oficiale ruse.

Astfel, în urma unor discuții avute sub condiția anonimității cu mai multe persoane apropiate Kremlinului, jurnaliștii de investigație de la Meduza au scris marți că autoritățile ruse nici măcar nu intenționează să creeze o „iluzie a legitimității” în ceea ce privește referendumurile de anexare.

„Va fi important să organizăm un fel de vot și să raportăm rezultatul”, a explicat una dintre surse.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat un pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei din cauza acestor referendumuri planificate de Moscova în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Este o chestiune de timp pana vor avea loc referendumuri si in Gagauzia. Preacurvia autoritatilor moldovenesti din ultimii 30 de ani isi va arata roadele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *