Român stabilit la Paris: “Mulţi se aşteptau la un atentat. E acelaşi tip de atentate ca la Charlie Hebdo, cu acelaşi tip de personaje”
"Lumile astea două, tinerii normali versus fundamentaliştii radicalizaţi, asta e ceea ce vedem în Franţa. Noi şi ei trăim în acelaşi oraş, ne învîrtim unii pe lîngă alţii în acelaşi oraş. Cine crede că se va rezolva de azi pe mîine se înşeală. E Franţa contra Franţa, e – dacă vreţi o comparaţie cu Bucureştiul – Pantelimon contra Centrului Vechi".
Cristian Mureşan, absolvent al SciencePo şi Ecole des Mines de Paris, trăieşte şi lucrează în Paris, într-un cabinet de consultanţă în management şi strategie industrială. El spune că "e acelaşi tip de atentate ca în ianuarie, la Charlie Hebdo, cu acelaşi tip de personaje. Bănuiesc că se va ajunge la concluzia că erau cetăţeni francezi de origine musulmană, aflaţi la a două sau a treia generaţie în Franţa, tineri care locuiesc în banlieu (periferia rău-famată a Parisului – n.red.)".
Care e motivul atacului, care e semnificaţia atentatelor de vineri noaptea, care au făcut cel puţin 140 de morţi în Paris? "Ei au atacat o zona similară cu Centrul Vechi din Bucureşti, locul din Paris în care se strângeau tinerii cosmopoliţi, tineri cu o anumită stare de spirit, deschişi la nou, dornici de distracţie. E un loc simbolic pentru lumea occidentală, pentru Parisul cosmopolit. Sala de concerte Bataclan e foarte la modă pentru aceşti tineri, cam cum era sala de concerte Olympia în anii 70-80".
Lumile astea două, tinerii normali versus fundamentaliştii radicalizaţi, asta e ceea ce vedem în Franţa. Noi şi ei trăim în acelaşi oraş, ne învîrtim unii pe lîngă alţii în acelaşi oraş, îi vedem pe aceşti tineri radicalizaţi pe lîngă noi, e un şoc. Cine crede că se va rezolva de azi pe mîine se înşeală.
E Franţa contra Franţa, e, dacă vreţi o comparaţie cu Bucureştiul, Pantelimon contra Centrului Vechi.
Cristian Mureşan vorbeşte şi despre starea de spirit a francezilor în acest moment. El vorbeşte de un paradox: "E şocant, dar lumea e extrem de dîrză în acest moment. Eu însumi am plecat de la prietenii mei către locuinţa mea singur, pe jos. <<Care e problema?>>, îşi spun aceşti tineri de care va vorbesc. <sărit pe noi, noi mîine mergem în piaţă, ne continuăm viaţă>>, aşa gîndesc exact tinerii loviţi. E o reacţie inconştienţă la stres, cînd vor vedea imaginile mîine dimineaţă se vor îngrozi".
Ce efecte politice vor fi în Franţa după atentate?
"Vom vedea 5 puncte în plus pentru extremă dreapta. La alegerile regionale de luna viitoare, efectul va fi dezastruos, atentatul nu va face decît să urce scorul extremei drepte. Frontul Naţional va spune <să ieşim din UE, trebuie să ne închidem graniţele în faţă imigranţilor!>>", spune Cristian Mureşan.
Dar ne putem aştepta la schimbări majore în politicile Franţei faţă de refugiaţi?
"Franţa nu a fost prea darnică cu refugiaţii din perspectiva alegerilor regionale de peste o luna, dar şi din perspectiva alegerilor prezidenţiale (2017), unde candidatul Frontului Naţional (extremă dreapta) e foarte bine plasat. De acum încolo va fi şi mai strict. Ce se va întîmplă de mîine? În Franţa se va întîmplă următorul lucru: o minoritate va ieşi să spună "Atacaţi Siria!", crede Cristian Mureşan.
sursa: hotnews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!