ROMÂNIA

România este pregătită să livreze mai multe cereale ucrainene după întreruperea Inițiativei din Marea Neagră

Portul românesc Constanța, care este principala rută alternativă pentru produsele agricole ucrainene, are posibilitatea de a primi încărcături suplimentare până la jumătatea lunii august, după ce Rusia se va retrage din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră.

Acest comunicat a fost raportat de șeful asociației de afaceri a portului, Viorel Panaita.

Acesta a adăugat că operatorii caută, de asemenea, să mărească capacitatea de debitare.

“Recolta din România începe puțin mai târziu decât în Ucraina, ceea ce creează o pauză între cele două recolte. În plus, unii fermieri români încă își păstrează recoltele, astfel că vânzările sunt încă stagnante”, a spus Panait.

Potrivit acestuia, acest lucru creează disponibilitatea unor capacități logistice de care Ucraina poate beneficia.

Panait a precizat că Ucraina a crescut capacitatea porturilor sale dunărene Reni și Izmail și, de asemenea, negociază cu operatorii de vagoane un nou sistem de transbordare la punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene Vadul-Siret-Dornești.

La 17 iulie, Rusia a declarat că “acordul privind cerealele” a fost suspendat și a amenințat cu “riscuri” părțile care decid să continue inițiativa fără participarea Rusiei.

Ministrul de externe Dmytro Kuleba consideră că încetarea completă a blocadei maritime a porturilor ucrainene de către Rusia va deveni posibilă atunci când Ucraina va primi primele escadrile de F-16.


comentarii

  1. Este din ce in ce mai probabil ca domnul Panaita sa primeasca o duzina de rachete in cap, si portul la fel. Ce inseamna lacomia de bani!

    1. Ca sa mananci omleta trebuie sa spargi ouale. Tot asa, ca sa primesti bani de la UE pt dezvoltarea infrastructurii portuare, care erau in paragina anterior (cai ferate, puncte de incarcare-descarcare), trebuie sa permiti tranzitul cerealeleor ucraineene. Nici nu putea Romania zice nu, cand alte tari UE si NATO au participat cu armamanet si bani de partea Ucrainei. Avea Romania bani si arme cu care sa participe ? Asa ca, Romania a pus portul la bataie, adica a contribuit cu ce avea. Care va sa zica nu a fost “lacomia de bani”, iar “o duzina de rachete in cap” nu se pune problema, intrucat Rusia nu isi permite sa atace vreo tara NATO (aceasta este diferenta dintre Romania si Rep Moldova, cea care se teme si de umbra ei, intrucat se vrea “tara neutra”, deci in bataia “duzinii de rachete in cap” a Rusiei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *