ROMÂNIA

România introduce noile cărți de identitate electronice: Tot ce trebuie să știi despre această schimbare majoră

Nu va mai trebui să plătim taxa pentru eliberarea cărții de identitate. Este doar una dintre scimbările anunțate.

Guvernul României ia în considerare o nouă măsură care ar elimina taxa pentru obținerea cărții electronice de identitate. În prezent, se aplică o taxă de 7 lei, cu posibilitatea majorării acesteia de către consiliile locale în anumite situații.

Cu toate acestea, proiectul de hotărâre propus de Ministerul Afacerilor Interne prevede că statul român va suporta costurile de eliberare a cărții electronice de identitate, fie prin bugetul de stat, fie prin fonduri externe nerambursabile.

În conformitate cu propunerea acestei măsuri, persoanele fizice cu vârsta de peste 14 ani nu vor mai fi obligate să plătească pentru obținerea cărții electronice de identitate atunci când o solicită pentru prima dată în decursul a 5 ani. 

Finanțarea este limitată

Această exonerare se aplică, de asemenea, celor care trebuie să își înnoiască cartea de identitate existentă cu una electronică în momentul expirării sau în cazul modificărilor aduse informațiilor personale.

În situația în care cartea de identitate este pierdută, deteriorată, furată sau distrusă, persoanele fizice nu vor mai fi obligate să plătească pentru prima înlocuire. Fondurile destinate emiterii cărților de identitate electronice vor proveni din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Cu toate acestea, trebuie știut că această finanțare este limitată la perioada de implementare a planului și acoperă doar o singură carte electronică de identitate pentru fiecare persoană.

În ansamblu, această nouă măsură are scopul de a facilita procesul de obținere a cărții electronice de identitate, făcându-l mai accesibil pentru cetățenii români.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *