ROMÂNIA

România, Polonia şi Turcia, mesaj unitar pentru RUSIA: Reafirmăm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei şi Ucrainei

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit vineri, la Bucureşti, în cadrul reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, o sesiune specială de lucru cu participarea miniştrilor afacerilor externe din Georgia, David Zalkaliani, şi Ucraina, Dmytro Kuleba. Iniţiativa de a invita cele două state partenere a aparţinut şefului diplomaţiei române, fiind pentru prima oară de la lansarea formatului trilateral când participarea este deschisă partenerilor regionali, notează tvr.md.

Discuţiile dintre cei cinci miniştri ai afacerilor externe au vizat aspecte legate de evoluţiile de securitate recente, marcate de masarea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea anexată ilegal, precum şi implicaţiile acestor acţiuni pentru securitatea regională şi, mai ales, securitatea euro-atlantică, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ministrul român Bogdan Aurescu, omologul polonez Zbigniew Rau şi omologul turc Mevlüt Çavuşoğlu au transmis un mesaj unitar clar de reafirmare a sprijinului pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei şi Ucrainei, în graniţele recunoscute internaţional ale celor două state, precum şi pentru aspiraţiile euro-atlantice ale celor doi parteneri. A fost evidenţiat interesul comun de continuare a sprijinului şi cooperării cu aceşti parteneri în vederea consolidării capacităţilor de apărare şi creşterii rezilienţei.

Ministrul afacerilor externe a subliniat faptul că România a fost şi rămâne un susţinător ferm al apropierii celor două state partenere de structurile euro-atlantice. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a încurajat Georgia şi Ucraina să continue să se angajeze în dialog cu aliaţii, şi să utilizeze la maximum instrumentele de parteneriat puse la dispoziţie de NATO. România va continua să ofere asistenţă celor două state pentru a putea continua seria reformelor, pentru a consolida capacităţile de apărare şi pentru a spori rezilienţa împotriva provocărilor actuale.

La rândul lor, miniştrii de externe din Georgia şi Ucraina au apreciat în mod deosebit invitaţia de participare la formatul trilateral de cooperare România-Polonia-Turcia şi au evidenţiat utilitatea şi relevanţa conferite de acest cadru de dialog pentru abordarea provocărilor de securitate din regiune. De asemenea, au menţionat că discuţiile de la Bucureşti reprezintă o bună oportunitate pentru identificarea de măsuri menite să consolideze securitatea şi stabilitatea regiunii care să permită continuarea parcursului european şi euroatlantic.

De altfel, în cursul unei întrevederi pe care miniştrii de externe polonez, turc şi român au avut-o joi cu preşedintele Klaus Iohannis, România, Polonia şi Turcia şi-au manifestat îngrijorarea faţă de desfăşurarea neobişnuită de forţe militare ale Rusiei în Crimeea ilegal ocupată şi la frontiera de est a Ucrainei.

Având în vedere importanţa pe care cei trei aliaţi o atribuie Vecinătăţii Estice, la iniţiativa României la reuniunea din acest an a trilateralei de securitate România – Polonia – Turcia de la Bucureşti au participat, în premieră, miniştrii de externe din Georgia şi Ucraina, care vor fi prezenţi la o reuniune extinsă a Trilateralei, care va avea loc după segmentul plenar al acesteia.

Astfel, se poate spune că, în perioada 22-23 aprilie, Bucureştiul a fost gazda unui mini-summit regional cu participarea a 5 miniştri de externe, care are loc într-un context special. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *