MoldovaROMÂNIA

România semnează preluarea operațiunilor de la Gazprom în Republica Moldova, inclusiv pentru Transnistria

peratorul național de transport al gazelor naturale din România, Transgaz, prin filiala sa de peste Prut, este pe ultima sută de metri până la preluarea integrală a acestor operațiuni în Republica Moldova, inclusiv în regiunea separatistă Transnistria, conform declarațiilor directorului general al Transgaz, Ion Sterian, în exclusivitate pentru Gândul.ro. Conducerea companiei a negociat intens în weekend și urmează să semneze luni un contract în acest sens cu reprezentanții gigantului rus Gazprom – care este acționar majoritar al companiei care nu mai respectă reglementările recent adoptate de Legislativul moldovean, în conformitate cu directivele europene, pentru a gestiona sistemul național de transport al gazelor naturale, scrie Realitatea.md.

Compania de stat Transgaz este pe cale să preia sistemul național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, la numai aproximativ șase ani de când a preluat, prin câștigarea procedurii de privatizare, compania Vestmoldtransgaz.

Contract semnat cu aprobarea Consiliului de Administrație al Transgaz

Oficialii români sunt așteptați luni, 4 septembrie, la sediul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a Republicii Moldova pentru a încheia formal acordul cu reprezentații operatorului de la Moscova.

Este vorba, din partea României, de Vestmoldtransgaz, controlat de Transgaz, și Moldovagaz, care are acționar majoritar Gazprom.

Din partea română, contractul va fi semnat de directorul de la Vestmoldtransgaz, Liviu Duminică, cu aprobarea Consiliului de Administrație al Transgaz.

„Suntem în stadiul negocierilor finale. Luni trebuie să prezentăm la ANRE din Republica Moldova contractul de locațiune, care să fie între Moldovagaz și Moldovatransgaz pe de pe parte și Moldovagaz și Vestmoldtransgaz, care este filiala Transgaz în Republica Moldova, unde suntem acționari noi (Transgaz – n.r.), cu 75%, și BERD, cu 25%. Luni trebuie să prezentăm contractul negociat, semnat de ambele părți la ANRE. Suntem în etapa finală. Negociază și azi, și mâine, în așa fel încât în prima parte a zilei de luni să ajungem la parte de semnare a contractului”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în exclusivitate pentru Gândul.

Transferul devine oficial la două săptămâni de la momentul parafării înțelegerii.

„Se semnează contractul și pe urmă, conform legislației acolo, începând cu data de 19 septembrie, preluăm operarea, dispecerizarea, comercializarea și exploatarea sistemului național de transport din Republica Moldova, în integralitatea sa”, a precizat directorul general al Transgaz.

Transnistria, o „situație specială”

Un element-cheie al negocierilor dintre cele două companii vizează Transnistria, teritoriu care, teoretic, nu este reglementat de autoritățile moldovene.

„În Transnistria, ANRE-ul din Moldova nu poate reglementa, fiind o situație specială, și aici vine negocierea dintre Transgaz / Vestmoldtransgaz și Moldovagaz, cu Ministerul Energiei din Republica Moldova, cu ANRE-ul din Republica Moldova”, a confirmat directorul general al Transgaz pentru Gândul.

Conform presei economice de la Chișinău, în Transnistria operează două întreprinderi cu denumiri similare, Tiraspoltransgaz, care face parte din Moldovagaz – controlată de Gazprom – și Tiraspoltransgaz – Pridnestrovie, subordinată autorităților separatiste, care gestionează de fapt toată rețeaua de gaze din regiune.

Traseul contractului-istoric

Contractul care este pe cale să se semneze nu putea fi posibil fără modificările recente adoptate în Parlamentul Republicii Moldova, cu toată opoziția venită din partea Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (asigurarea separării și certificării operatorilor de transport al gazelor naturale) a fost votat de aleșii moldoveni – în Parlamentul unicameral de la Chișinău – în prima lectură, în 7 iulie, cu 55 de voturi pentru, dintre cei 80 de parlamentari prezenți.

După aproape două săptămâni, în ședința plenară din 20 iulie, proiectul de lege a fost adoptat cu 54 de voturi „pentru” – date de aleșii Puterii , Fracțiunea parlamentară Partidul Acțiune și Solidaritate, 17 „contra”, din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, din rândul cărora înca 7 nu au votat, alături de un neafiliat, așa cum reiese din fișa votului.

Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea unor acte normative (asigurarea separării și certificării operatorilor sistemului de transport al gazelor naturale), semnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe 21 iulie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 267-270 din 26 iulie 2023, dată la ca a și intrat în vigoare.

Acest act – Legea nr. 201 din 20 iulie 2023 – permite transferarea funcţiilor operatorului sistemului de transport de gaze, Moldovatransgaz, al cărui acționar majoritar este Gazprom, cu 63% din acțiuni, către Vestmoldtransgaz, controlată de Transgaz.

Conform legii, transportul gazelor naturale se efectuează de operatorul sistemului de transport în baza licenţei pentru transportul gazelor naturale, eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică în condiţiile legii.

Modificarea legii a fost necesară în contextul obligațiilor asumate de Republica Moldova în Raport cu Uniunea Europeană, mai concret obligația separării, independenței și certificării operatorilor sistemelor de transport, pentru a putea fi licențiați. Față de aceste condiții, gigantul Gazprom s-a opus, astfel, din cei doi operatori de peste Prut, Moldovatransgaz, al cărui acționar majoritar este Gazprom, către Vestmoldtransgaz, deținut de Transgaz din România, doar al doilea deține licență emisă de ANRE-ul din Republica Moldova. Moldovagaz este și operator STG, prin Moldovatransgaz, și furnizor şi distribuitor de gaze.

Cartea de vizită a Transgaz

Compania Vestmoldtransgaz a fost înființată  de Guvernul Republicii Moldova în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua  de conducte de  gaze din vestul Republicii Moldova, mai precis conducta de transport gaze Iaşi-Ungheni. În anul 2018, aceasta a fost preluată integral, după ce a fpst scoasă la privatizare de Chișinău, de Eurotransgaz SRL, subsidiară a Transgaz.

Vestmoldtransgaz operează în prezent secțiunea de peste Prut a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Începând din 25 august 2021, Banca Europeană Pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit asociat cu o participație de 25% în capitalul social al companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz SRL.

BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz că urmare a îndeplinirii condițiilor precedente  aferente  unui  Acord  de Subscriere prin care BERD s-a angajat să majoreze capitalul social al Vestmoldtransgaz cu suma de 20 milioane euro în vederea finanțării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni – Chișinău, conform informării de la Bursa de Valori București și după ce tranzacția a fost aprobată de Consiliul Concurenței.

În 15 august, ANRE din Republica Moldova anunța că, în cadrul unei ședințe, a fost aprobată modificarea Hotărârii ANRE nr. 434 din 07.04.2023 privind desemnarea provizorie a SRL „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale în Republica Moldova. În rezultatul modificării efectuate, SRL „Vestmoldtransgaz” va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către SRL „Moldovatransgaz” și ceilalți proprietari (Ministerul Economiei, consilii raionale, primării, agenți economici), astfel fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale pe o lungime de 260,415 km.

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a împlinit în aprilie 23 de ani de la înființarea sa ca societate de sine stătătoare.

Dacă în anul 2000, SNT cuprindea peste 11.000 km de rețea de conducte pentru transportul gazelor naturale, astăzi, Transgaz ocupă a 4-a poziție în topul operatorilor de transport și sistem gaze naturale din Uniunea Europeană, după lungimea rețelei de transport gestionate, respectiv peste 14.000 km de conducte principale de transport şi conectări pentru alimentarea cu gaze naturale, din care 183,5 km de conducte de transport internaţional gaze naturale și 482 km gazoductul BRUA, funcțional începând cu data de 1 decembrie 2020.

Transgaz este listată la Bursa de Valori București din 24 ianuarie 2008. Conform datelor companiei, capitalizarea bursieră a Transgaz este în acest moment, cu 180% mai mare comparativ cu valoarea înregistrată la data de 31 decembrie 2008, respectiv cu 2.584.358.758 lei (452.842.675 euro) de la valoarea de 1.436.408.968 lei (360.435.855 euro) înregistrată în data de 31 decembrie 2008 la valoarea de 4.020.767.726 lei (813.278.530 euro) înregistrată în data de 27 aprilie 2023.

În prezent, 58,5097% din acțiunile companiei sunt deținute de statul tomân prin Secretariatul General al Guvernului, iar 41,4903% de către alți acționari persoane fizice și juridice (free-float).


1 comentariu

  1. Ca sa aveti pe cine injura daca nu aveti gaze sau este pretul prea mare…. Practic RM a trecut cu bagajele (curentul electric si gazele) in raspunderea Romaniei. Cand vor intelege si prostavanii de moldoveni ca trebuie sa se uneasca cu Romania ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *