Actualitate

România și R. Moldova, noile puncte fierbinți din marele meci Rusia – UE

România, Moldova şi Bulgaria, împreună cu Ucraina răvăşită de conflicte se află în jurul Marii Negre, asemenea Turciei, Abhaziei, Georgiei şi Rusiei, scrie jurnalistul irlandez din Rusia Bryan MacDonald, pentru Russia Today.

Acesta pune accent pe primele trei ţări, despre care susţine că sunt zonele de graniţa în marele joc al Europei, cu toate că Moldova nu are deschidere la Marea Neagră, fiind însă la doar 50 de kilometri distanţă de esenţialul port ucrainean Odesa şi, prin urmare, îşi ocupă locul în aceată regiune, un loc vital strategic.

Moldova este următorul câmp de lupta pentru UE şi Rusia. Exemplul România

Potrivit sursei citate, România este o ţară care pare că devină foarte de succes. Având o identitate bine definită, ţară şi-a exploatat cu succes, la suprafaţă, oportunităţile apartenenţei la Uniunea Europeană. Astfel, noi autostrăzi sunt construite şi oraşele se aranjează, susţine MacDonald.

Acesta consideră că, în Bucureşti, există o perioada de avant a construcţiilor, iar încrederea pluteşte în aer. În plus, românii din oraşe par siguri că ţară lor se îndreaptă în direcţia bună.

În ce priveşte Moldova, într-o perioada în care ţară încearcă să-şi aleagă direcţia către care vrea să meargă – Bruxelles sau înapoi pe orbită Moscovei -, moldovenii caută de fapt întâi o naţiune căreia să îi aparţină. "Dacă întrebarea ‘va simţiţi bine în pielea voastră?’ ar fi pusă la Chişinău, răspunsul ar putea fi uşor ‘care piele?’", scrie Bryan MacDonald.

Odată provincie românească, numită Basarabia, logică ar spune că moldovenii ar simţi o atracţie puternică spre ţară vecină care vorbeşte o limba aproape identică. Cu toate acestea, realitatea este mult mai complexă. După 47 de ani în URSS şi 23 zbuciumaţi că entitate independenţa, Moldova este atrasă în numeroase direcţii.

Este simplu de privit ţară că un canton pierdut al României sau de sugerat că ar trebui "să se reunească" cu Bucureştiul. Adevărul este că Moldova a devenit un stat printr-un accident al istoriei, însă nu un stat care ar putea fi considerat o naţiune, mai scrie Russia Today, care precizează că nu există o idee liniară despre ce înseamnă de fapt statalitatea moldovenească, nefiind nimic care se apropie măcar de ideea naţională.

Nici Bulgaria nu stă prea bine, astfel că jurnalistul irlandez scrie că, în timp ce România are oarece siguranţă fragilă în direcţia pe care se află, vecinii de la est şi de la sud nu o au. În ce-i priveşte pe bulgari, aceştia ştiu că nu doresc aprofundarea legăturilor cu Turcia, fiind totodată confuzi dacă UE este sau nu un lucru bun.

sursa: rt.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *