Politică

România va oferi R. Moldova 600 de mii de dolari prin Fondurile Voluntare NATO

Premierul Nicolae Ciucă l-a informat pe secretarul general al NATO în legătură cu decizia României de a contribui cu 1,3 milioane de dolari la Fondurile Voluntare ale Alianței pentru susținerea Georgiei, Republicii Moldova și a Ucrainei în contextul războiului de agresiune purtat pe teritoriul ucrainean.

În cadrul unei întrevederi la Bruxelles, Nicolae Ciucă a subliniat miza continuării sprijinului şi asistenţei pentru Ucraina, reiterând, totodată sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la Bucuresti, scrie Calea Europeană.

Premierul român a accentuat, de asemenea, că Republica Moldova şi Georgia, „partenerii noştri cei mai vulnerabili ca efect al războiului Rusiei contra Ucrainei, au nevoie de susţinerea noastră”.

Ciucă a prezentat decizia României de a contribui financiar la Fondurile Voluntare NATO dedicate acestor state, cu 1.300.000 dolari (400.000 USD pentru Ucraina, 600.000 USD pentru Republica Moldova, 300.000 USD pentru Georgia).

Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate”, a arătat șeful Guvernului.

Totodată, în cadrul conferinței de presă comune, premierul României și-a exprimat aprecierea pentru „discuția consistentă” pe temele de importanță majoră pentru Alianță, în special amenințările și provocările de securitate din regiunea Mării Negre, recunoscută ca zonă de importanţă strategică pentru NATO prin noul Concept Strategic.

În acest sens, Nicolae Ciucă a reiterat relevanța strategică a Mării Negre pentru interesele de securitate ale Alianței și a îndemnat la vigilență în privința acțiunilor Rusiei.

Securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Am exprimat îngrijorarea pentru efectele ample pe care comportamentul agresiv şi iresponsabil al Rusiei le poate genera pe termen lung pentru securitatea regională şi pentru securitatea euroatlantică, precum şi pentru stabilitatea globală. Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât și impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei”, a conchis premierul român.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *