Cultură

Romanul scriitorului român Eugen Chirovici, apreciat de The Guardian

Drepturile pentru publicarea "The Book of Mirrors", primul roman scris de autorul român în limba engleză, au fost cumpărate de editori din 23 de ţări – cu licitaţii care au inclus peste 11 editori din fiecare teritoriu. În România, drepturile de publicare au fost cumpărate de editura Rao, iar cartea va apărea în 2017.

Chirovici, în vârstă de 51 de ani, care locuieşte în oraşul Reading din Marea Britanie, a scris 10 romane "literary mystery", în România, în ultimii 20 de ani, dar piaţa era prea mică pentru el ca să trăiască din banii câştigaţi, şi a lucrat ca jurnalist, se arată pe site-ul publicaţiei The Guardian. În prezent, se aşteaptă să câştige o sumă din şapte cifre numai din ofertele de publicare.

"Nu sunt sigur că îmi dau seama ce se întâmplă. Este foarte copleşitor şi neaşteptat", a spus Eugen Chirovici.

Autorul, care publică sub numele de EO Chirovici, a semnat un contract cu agenţia britanică Peters Fraser and Dunlop (PFD), după ce a fost refuzat de şase agenţii din SUA. Rachel Mills, de la Peters Fraser and Dunlop (PFD), descrie "The Book of Mirrors" ca fiind "o crimă misterioasă foarte bine reprezentată". "Este un roman incredibil, atât de sofisticat. Nu ţi-ai putea da seama niciodată că a fost scris de cineva a cărui primă limbă nu este engleza", a adăugat aceasta.

PFD a început să trimită oferte pentru acest manuscris la nivel mondial în urmă cu trei săptămâni. Un editor italian a fost în discuţii vreme de trei ore, în timp ce 11 edituri din Germania s-au luptat pentru el. Nouă editori au vrut cartea în Franţa şi şase în Marea Britanie, unde a fost achiziţionată de Century, o filială a Penguin Random House.

Cu o acţiune care are loc în prezent, romanul lui Chirovici prezintă crima unui profesor charismatic de la Universitatea Princeton, la sfârşitul anilor 1980. Începe cu momentul în care un agent literar din New York primeşte un manuscris parţial, numit "The Book of Mirrors", în care autorul – un student la Princeton la vremea crimei – oferă indicii ca o confesiune sau o revelaţie despre cine a comis asasinatul.

Autorul a murit înainte ca agentul literar să aibă ocazia de a afla mai multe, ceea ce a condus la o anchetă pentru a-l descoperi pe autorul crimei.

"Începutul este foarte bun. Este o scrisoare care soseşte odată cu manuscrisul spunând că manuscrisul îţi va spune ce s-a întâmplat cu adevărat", a mai spus Rachel Mills.

Chirovici a precizat că inspiraţiile sale literare sunt "foarte clasice" şi îi include pe Ernest Hemingway, John Steinbeck şi William Golding.

Scriitorul român s-a mutat în Marea Britanie deoarece fiul său studiază la Cardiff University, iar soţia sa a avut o ofertă de muncă foarte bună ca analist financiar. "Intenţia mea a fost să devin un scriitor full-time", a adăugat acesta.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *