Actualitate

Rujeola revine în Europa, Bruxelles dorește o dezmințire a unor mituri privind vaccinurile

Executivul european are aici un rol de coordonare, fără a avea o competență clară și astfel a lansat o platformă internet de informare asupra vaccinurilor.

In acest proiect cooperează lumea științifică și cea medicală pentru a atrage atenția supra beneficiilor vaccinului în general și pentru a îndepărta reticențele.

Obiectivul acesta, care este unul de sănătate publică este ca, până în 2020, 95% din populația europeană să fie vaccinată contra rujeolei.

Pericolul actual, așa cum o spunea și comisarul european Vytenis Andriukaitis, chirurg de meserie, este că un stat membru care nu practică aceste vaccinuri pune în pericol toate statele vecine și chiar toată UE.

Comisia Europeană cere prin urmare statelor membre să se gândească la un plan de vaccinare european. Se poate imagina și o carte europeană a vaccinărilor care ar facilita abordarea medicilor în fata unui pacient venit din alt stat membru.

Realitatea de astăzi este cu mult diferită. Vaccinările nu sunt obligatorii în toate statele membre. Belgia si Franța, de exemplu, impun 11 vaccinuri administrate bebelușilor, printre care cel împotriva poliomielitei, a tusei convulsive, a rujeolei, a rubeolei, a oreionului, a meningitei virale și a difteriei. In Luxembourg însă este obligatorie doar vaccinarea migranților, iar în Olanda vaccinarea este doar recomandată.

In plus, nu toate statele aplică același calendar de vaccinare, unele obligă sau recomandă vaccinarea bebelușilor, altele sunt mai flexibile și practică vaccinarea doar de la vârsta școlară.

O întreagă dezbatere a fost provocată recent în Europa de introducerea vaccinului împotriva cancerului de col uterin, care se administrează de la 12 ani, dar nu este obligatoriu. Cu toate acestea, în Belgia a fost deja observată o scădere a modificărilor în țesutul colului uterin în ultimii 5 ani ani de când vaccinul a fost recomandat tuturor femeilor, iar școlile îl administrează gratuit.

Acestea fiind zise, Comisia Europeană recunoaște că există o problemă la nivelul percepției publice privind fiabilitatea diferitelor studii științifice pro si contra vaccinărilor. Din păcate, nu există nicio soluție acum pentru a regla această problemă.

Sursa: Rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *