Rusia a subminat aproximativ o treime din infrastructura energetică a Ucrainei în două zile

Aproximativ 30% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost lovită de rachete rusești începând de luni, 10 octombrie, a declarat marți ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko .
Potrivit ministrului, „pentru prima dată de la începutul războiului”, Rusia „vizează în mod specific” infrastructura energetică.
Galușcenko a declarat că unul dintre motive este că exportul de electricitate ucraineană în Europa „ajută țările europene să economisească gazul și cărbunele rusesc”.
El a adăugat că Ucraina încearcă să „restabilească rapid aprovizionarea din alte surse„.
Întrebat dacă Ucraina va primi energie suplimentară din Europa, Galușcenko a spus că aceasta este „una dintre opțiunile luate în considerare”.
Ministrul a menționat că sistemul energetic ucrainean „este încă stabil„, dar a făcut apel la parteneri să furnizeze „sisteme de apărare aeriană care ne-ar putea ajuta cu adevărat să ne protejăm infrastructura„.
„Transmitem acest mesaj partenerilor noștri: trebuie să protejăm cerul. Rușii nu se joacă cu dreptul internațional. Nu le pasă de niciun acord sau convenție internațională”.
Context:
- La 10-11 octombrie, Rusia a lansat atacuri masive cu rachete asupra infrastructurii critice, în special cea energetică, în capitala și în diferite regiuni din Ucraina. Autoritățile ucrainene au făcut apel la populația din întreaga țară să „limiteze” consumul de energie.
- Ministerul rus al Apărării a recunoscut că au fost vizate nu doar instalațiile militare ucrainene, ci și cele energetice civile.
- Președintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că este vorba de o răzbunare pentru explozia de pe podul din Crimeea (Kerch), pe care autoritățile ruse o atribuie serviciilor speciale ucrainene.