CSI / RusiaExterne

Rusia acuză SUA că ridică miza în tensiunile bilaterale

Vineri, ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov a acuzat SUA că ridică miza în tensiunile cu Rusia, folosindu-se de Ucraina, la 60 de ani după criza rachetelor în Cuba, oficialul rus chemând Washingtonul să conştientizeze pericolul generat de această situaţie, relatează EFE și Agerpres.

„După ce a primit un răspuns ferm din partea ţării noastre (în timpul crizei rachetelor din 1962), Washingtonul, spre deosebire de acum 60 de ani, continuă să ridice miza, convins de capacitatea sa de a controla escaladarea situaţiei în Ucraina, fără să sufere daune”, a afirmat diplomatul rus, citat de presa locală.

„Calculul său este că, acţionând ca un păpuşar, SUA vor să continue să desfăşoare acţiuni belicoase împotriva noastră prin intermediul ucrainenilor, ostatici şi victime ale acestei situaţii. Totuşi, aceasta este o himeră foarte periculoasă”, a avertizat el.

Riabkov a lansat un apel la ”evitarea unei astfel de evoluţii a evenimentelor”.

„Este un lucru cerut nu doar de bunul simţ, ci şi de declaraţiile cu privire la inadmisibilitatea unui război, aprobate de Rusia şi SUA la cel mai înalt nivel şi de întregul cvintet de state dotate cu arme nucleare”, a mai subliniat el.

„Actualii politicieni americani tocmai au devenit conştienţi de responsabilităţile lor pentru soarta lumii, pe care liderii sovietici şi americani le-au demonstrat în timpul soluţionării politico-diplomatice a crizei din Caraibe”, a mai declarat ministrul rus adjunct de externe.

„Pur şi simplu nu există alternative raţionale la aceasta” a adăugat Riabkov, potrivit căruia Rusia nu vede niciun interes din partea Statelor Unite de a discuta despre conflictul din Ucraina.

„Au rămas doar canalele de lucru, prin ambasade. Conversaţii telefonice izolate. Dacă ei consideră că nu mai este nevoie de nimic altceva, presupunem că este o poziţie prestabilită, deci asta este poziţia lor”, a afirmat el.

La 14 octombrie 1962, SUA au detectat prezenţa rachetelor nucleare sovietice cu rază medie de acţiune în Cuba, ceea ce a generat o criză politică şi diplomatică între Moscova şi Washington, care a fost în cele din urmă rezolvată prin retragerea rachetelor şi prin măsuri de destindere de ambele părţi, relatează sursa citată.

În condiţiile actuale ale conflictului în Ucraina, potrivit lui Riabkov, Moscova ”nu a respins niciodată nicio cale de contact”.

„Nu există nicio iniţiativă, nicio propunere. Nu cerem nimic de la nimeni. Pentru ca contactele să aibă sens, este necesar ca ambele părţi să fie interesate”, a afirmat diplomatul rus.

„Contactele au fost întrerupte de partea americană cu scuze inventate la diferite niveluri”, susţine Riabkov, considerat unul dintre ”ulii” MAE rus.

„Nici măcar în privinţa schimbului de prizonieri cu SUA, căruia preşedintele american Joe Biden i-a acordat o atenţie deosebită, nu există niciun progres”, a declarat Riabkov.

Cu toate acestea, el a recunoscut că Washingtonul şi Moscova continuă să discute despre posibilitatea de a organiza o comisie de consultare bilaterală cu privire la noul tratat START, prelungit în februarie 2021.

„Nu există nimic concret, dar totul este în curs de desfăşurare. Când se va ajunge la un acord, vom anunţa. Este încă prea devreme pentru a vorbi despre asta”, a spus el.

În acelaşi timp, Riabkov a minimalizat importanţa actualelor manevre de descurajare nucleară ale NATO, Steadfast Noon, remarcând că ”nu reprezintă nimic extraordinar, este ceva ce are loc în mod periodic”.

De asemenea, el a menţionat însă că acestea reprezintă o încălcare a regimului de neproliferare nucleară, deoarece permit pregătirea statelor care nu deţin arme nucleare cu armament de acest tip.

„Fără îndoială, urmărim îndeaproape acest lucru pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în cadrul NATO”, a mai spus el.

Riabkov nu este primul oficial care acuză SUA că duc un război proxy cu Rusia în Ucraina din cauza sprijinului militar (şi politic) acordat Kievului pentru a opune rezistenţă trupelor ruse care au invadat teritoriul ucrainean la 24 februarie.

În ultimele zile, Moscova a dat de înţeles că ar fi dispusă să discute despre rezolvarea conflictului din Ucraina, conform experţilor. Înainte de întâlnirea preşedintelui rus Vladimir Putin cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan joi, la Astana, Kremlinul a transmis că se aşteaptă ca Ankara să prezinte la această întâlnire o propunere concretă de mediere a conflictului, conform AFP.

Dar, după întrevedere, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că războiul din Ucraina nu a fost abordată de către cei doi lideri, conform media ruse.

De la începutul acestei săptămâni, Rusia a escaladat conflictul, lovind cu zeci de rachete întreg teritoriul Ucrainei, distrugând infrastructuri energetice şi atacând ţinte civile, ca răzbunare pentru avarierea parţială a podului Kerci – care leagă peninsula Crimeea de teritoriul rus – în weekendul trecut, în urma unei explozii pe care a atribuit-o serviciilor speciale ucrainene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *