Război

Rusia anunță evacuarea Hersonului la doar câteva săptămâni după ce Putin a celebrat anexarea lui. Linia frontului s-ar putea schimba

Moscova a anunțat că va evacua Hersonul după un apel din partea șefului regiunii instalat de Rusia, stârnind temeri că orașul ocupat va deveni o nouă linie de front.

Marat Khusnullin, un vicepremier rus, a declarat joi pentru televiziunea de stat că locuitorii vor fi ajutați să părăsească regiunea din sudul Ucrainei, care rămâne doar parțial ocupată de trupele invadatoare ca urmare a unui contraatac ucrainean de succes în ultimele luni.

„Guvernul a luat decizia de a organiza asistență pentru plecarea rezidenților din regiunea Herson în alte regiuni ale țării”, a spus Khusnullin.

Vladimir Saldo, fost primar al orașului-port, care a fost instalat în aprilie de forțele ruse ca șef al regiunii extinse Herson, i-a cerut în mod special lui Vladimir Putin să îi ajute pe cei care doresc să fugă de lupte, susținând că atacurile ucrainene pun în pericol viața localnicilor.

Saldo, care a fost primar al orașului Herson între 2002 și 2012, a declarat: „Vreau să vă cer ajutor în organizarea unei astfel de activități. Noi, locuitorii regiunii Herson, știm cu siguranță că Rusia nu-și abandonează oamenii, iar Rusia oferă întotdeauna sprijin acolo unde este nevoie.”

Forțele armate ale Ucrainei au eliberat peste 600 de așezări de sub ocupația rusă în ultima lună, inclusiv 75 în regiunea extrem de strategică Herson, a declarat Ministerul ucrainean pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar. Aproximativ 502 așezări au fost eliberate în regiunea de nord-est Harkov, unde forțele ucrainene au avansat luna trecută în liniile rusești, a anunțat ministerul joi seara.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *