Actualitate

Rusia „aproape a finalizat” pregătirea ofensivei în Ucraina. Kievul anunță că sunt peste 127.000 de militari ruși la graniță

Potrivit celei mai recente evaluări a ministerului ucrainean al Apărării, citată de CNN, Rusia are desfășurate în acest moment în regiune forțe armate care cuprind peste 127.000 de militari.

„Puterea totală a grupului Forțelor Armate ale Federației Ruse pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de militari. Împreună cu componenta aeriană și maritimă, numărul total este de peste 127.000 de militari”, se arată în evaluarea părții ucrainene.

Raportul numește situația ca fiind „dificilă” și transmite că Ucraina crede că Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.

Acțiunile Rusiei sunt, de asemenea, „menite să limiteze capacitățile Statelor Unite de a asigura securitatea pe continentul european”, se mai arată în raportul ministerului ucrainean al Apărării.

Evaluarea a fost realizată după ce trei runde de discuții diplomatice între Rusia și Occident, menite să reducă criza de securitate din regiune, au eșuat. Informațiile militare ucrainene arată că Rusia a desfășurat trupe din regiunile sale centrale și din est la granița de vest „în mod permanent”.

La sfârșitul lunii decembrie și în ianuarie, Rusia a mutat „stocuri de muniție, spitale de campanie și tehnică militară” la graniță, ceea ce, potrivit Ucrainei, „confirmă pregătirea pentru operațiuni ofensive”. 

Noua evaluare mai spune că Rusia sprijină peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ 3.000 de personal militar propriu în regiunea Donbas. Moscova neagă că are forțe în estul Ucrainei.

Activitatea de informații a Rusiei împotriva Ucrainei s-a intensificat de asemenea, iar zborurile de recunoaștere de-a lungul graniței s-au triplat față de anul trecut. Armata ucraineană a mai spus că Rusia ar putea folosi arme cu rachete cu rază medie de acțiune pentru a „distruge obiecte vitale”, menționând că „grupuri tactice suplimentare de rachete operaționale „Iskander” au fost transferate la graniță.

La jumătatea lunii ianuarie, în apropierea Ucrainei există 36 de lansatoare Iskander, potrivit evaluării. Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ținte la 500-700 km distanță și ar putea viza acum inclusiv capitala Kiev, se arată în comunicat.

Noua linie de front

Documentul ucrainean avertizează că o nouă potențială linie de front a apărut acum de-a lungul graniței sale de nord cu Belarus, un aliat cheie al Kremlinului. „Teritoriul Belarusului ar trebui considerat ca un teatru de operațiuni cu drepturi depline pe care Rusia îl poate folosi pentru a extinde agresiunea împotriva Ucrainei”, se arată în documentul realizat de structura de informații militare ucrainene.

Oficialii Departamentului de Stat al SUA au subliniat aceste preocupări marți, spunând că prezența întărită a trupelor Rusiei în Belarus a sporit capacitățile Moscovei de-a lungul graniței cu Ucraina și a dus la îngrijorări sporite cu privire la o invazie.

„O capacitate sporită a Rusiei de a lansa acest atac. O oportunitate sporită, căi mai mari, risc crescut”, a spus un oficial al Departamentului de Stat al SUA.

„Momentul este notabil și, desigur, crește îngrijorarea că Rusia ar putea intenționa să staționeze trupe în Belarus sub pretextul unor exerciții militare comune, pentru a putea ataca Ucraina dinspre nord”, a mai spus oficialul.

Deși oficialul nu a vrut să vorbească despre intenția președintelui rus Vladimir Putin când vine vorba de mutarea trupelor în Belarus, acestal l-a descris pe Putin drept „un oportunist”.

Oficialii americani spun că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc în orice moment în următoarea lună.

„Planurile militare ruse de a începe activitățile cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară sunt ceva ce urmărim îndeaproape și evaluarea noastră a fost că s-ar putea întâmpla oricând între mijlocul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie”, a explicat un al doilea oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN.

Belarus a devenit „un actor din ce în ce mai destabilizator în regiune”, a spus primul oficial al Departamentului de Stat, subliniind o serie de acțiuni recente, cum ar fi producerea crizei migranților la granița cu Polonia, arestarea activiștilor politici și reținerea a peste 900 de opozanți ai regimului Lukașenko.

Blinken, întâlniri la Kiev, Berlin și Geneva pentru detensionarea situației

Concentrarea de trupe în apropiere de frontiera Ucrainei îi permite preşedintelui rus Vladimir Putin să dea un ordin de atac care să fie executat foarte rapid, a declarat miercuri secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Kiev.

El a adăugat că speră ca Rusia să urmeze o cale diplomatică şi paşnică la întâlnirea pe care o va avea săptămâna aceasta la Geneva cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a detensiona criza legată de Ucraina, transmite Reuters.

"Ştim că există planuri de întărire a forţei (ruse – n. red.) respective, cu un preaviz foarte scurt, pentru a acţiona mai agresiv împotriva Ucrainei", a spus Blinken în faţa unor diplomaţi, la ambasada americană de la Kiev.

Sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *