ActualitateExterne

Rusia cere să deschidă secții de votare în Moldova, la prezidențialele din martie

Guvernul R. Moldova spune că a fost solicitat de Federația Rusă în legătură cu ținerea pe teritoriul moldovean a alegerilor prezidențiale ruse din 15-17 martie, dar deocamdată nu i-a răspuns, relatează stiripesurse.md

„Solicitarea este în prezent în proces de examinare, iar un răspuns va fi furnizat într-un interval de timp rezonabil”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, răspunzând în scris unei întrebări a Europei Libere.

Alegerile la care președintele rus Vladimir Putin are toate șansele să obțină un nou mandat pe șase ani ar fi primul scrutin rusesc ținut și pe teritoriul R. Moldova după invadarea de către Rusia a Ucrainei vecine, în februarie 2022.

Autoritățile electorale ruse au recunoscut, după anunțarea datei alegerilor prezidențiale, că de data aceasta votarea în străinătate ar putea fi mai greu de organizat, mai ales în așa-numitele „țări ostile”, adică statele democratice care critică politica rusă în diferite domenii, condamnând mai ales invadarea Ucrainei.

Un alt impediment semnalat de Moscova este că un număr mare de diplomați ruși, care ar trebui să se implice în organizarea alegerilor rusești peste hotare, au fost expulzați din anumite țări.

Pe de altă parte, la 11 decembrie Moscova a anunțat că la alegerile prezidențiale vor putea vota și alegătorii din teritoriile ucrainene ocupate, chiar și cele pe care forțele ruse le controlează doar parțial.

Nu este limpede dacă Rusia are de gând să deschidă secții de votare și în Transnistria, așa cum a făcut în trecut.

La alegerile parlamentare rusești din 2021, dinaintea invaziei rusești în Ucraina și a sancțiunilor diplomatice amplificate împotriva Rusiei, în Transnistria s-au deschis 27 de secții de votare, cu șase mai multe decât la alegerile precedente.

Rusia a ținut deja alegeri în teritorii ucrainene anexate sau ocupate ilegal, în ciuda protestelor Kievului și ale lumii democratice, care nu au recunoscut acele scrutine.

Ucraina a spus deja că nu va recunoaște votarea pentru „prezidențialele” rusești în regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, după cum nici în Crimeea, cerând comunității internaționale să facă la fel și să-i sancționeze pe cei care se vor implica în organizarea lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Nu are cum sa nu aprobe cererea Rusiei pentru ca este democratic sa ii lasi sa voteze, chiar daca stim ca este un simulacru de alegeri. Te gandesti ca asa ii incurajezi pe simpatizantii lui Putin din RM. Este si un lucru bun de aici: stai cu ochii pe ambasada si numeri cati si cine intra acolo, apreciiind astfel cam cati rusofoni ai in tara. 🙂

  2. In mod normal ar rrebui aprobat dar daca RM nu recunoaste ca anumite regiuni din Ucraina sunt acum in Federatia Rusa, nu ar trebui. Oricum transnistrenii vor organiza asa ca teoretic vor exista sectii de votare pe teritoriul dw jure al RM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *