Actualitate

Rusia, cu pretenții, „se împiedică” de Parteneriatul Estic al UE din care face parte și Republica Moldova

„Atitudinea noastră față de Parteneriatul Estic este, desigur, critică. Vedem aceasta ca o încercare a Uniunii Europene de a ține țările mai aproape de sine – fostele republici ale Uniunii Sovietice în mod selectiv. Dar, participarea la Parteneriatul Estic nu dă le orice garanții de apartenență la UE, acest lucru este de înțeles”, a spus acesta.

Chizhov susține că la crearea inițiativei în 2009, UE a remarcat în mod repetat că parteneriatul nu era îndreptat împotriva Rusiei, potrivit realitatea.md.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că atunci când s-a născut Parteneriatul Estic, era 2009. Apoi, firește, am început să punem întrebări și ni s-a spus că nu este împotriva noastră, împotriva nimănui, că este doar un instrument de utilizare a oportunităților și deschiderea UE de a răspunde nevoilor țărilor vizate și, în general, vor exista proiecte deschise țărilor terțe, așa că vă rugăm, dacă doriți, să vă implicați.

Am spus: „Bine, am cerut o listă de proiecte”. Au trecut 12 ani din 2009, nu am auzit nici măcar de un singur proiect”, a subliniat reprezentantul permanent al Federației Ruse.

Parteneriatul Estic este o inițiativă comună a UE și a șase parteneri: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. În iunie 2021, Minsk a anunțat suspendarea participării sale la acesta în legătură cu măsurile restrictive introduse de Uniunea Europeană împotriva sa și înghețarea implementării programelor europene care vizează dezvoltarea cooperării cu republica.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *