Politică

Rusia denunță incidentul din Marea Neagră cu o dronă militară americană ca o provocare și consideră că aeronavele SUA nu ar trebui să se apropie de granițele lor

Moscova consideră că incidentul care a implicat un avion de luptă rusesc Su-27 și o dronă militară americană deasupra Mării Negre este o provocare, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, care a subliniat că „așa cum vedem noi, aeronavele americane nu au nicio treabă să se afle în apropierea graniței ruse”, relatează Reuters și CNN.

„Considerăm acest incident ca pe o provocare”, a spus Antonov după ce a fost convocat de Departamentul de Stat al SUA.

Antonov a spus că întâlnirea sa de la Departamentul de Stat a fost „constructivă” și că problema posibilelor „consecințe” pentru Moscova asupra incidentului nu a fost ridicată, a informat RIA.

“În ceea ce ne priveşte, nu dorim nicio confruntare între Statele Unite şi Rusia. Suntem în favoarea construirii unor relaţii pragmatice în beneficiul popoarelor ruse şi americane”, a spus Antonov.

Într-o discuție cu jurnaliștii, Antonov a subliniat că din punctul de vedere al Moscovei, „aeronavele americane nu au nicio treabă să se afle în apropierea graniței ruse”.

„V-ați putea imagina dacă un astfel de UAV ar apărea brusc aproape de New York sau San Francisco?”, a întrebat retoric Antonov.

„Vă puteți imagina reacția presei americane, a Pentagonului, la această dronă? Ce fel de dronă a fost? Gândiți-vă la asta înainte de a mă chema la Departamentul de Stat. Este o [dronă] multifuncțională, cu capacități de lovitură de până la un Sarcină utilă explozivă de 1700 kg”, a spus el.

„Spuneți-mi cum ar reacționa orice minister al oricărei țări la amenințarea ca un astfel de pericol să apară de-a lungul granițelor lor?”

Antonov a spus că a vrut să sublinieze „cât de profesioniști au fost piloții ruși în acțiunile lor. Nu s-a luat niciun contact și nici nu au fost folosite arme de avioanele noastre de luptă”.

„Cred că este mai bine să discutăm la Departamentul de Stat căi de cooperare și acțiune reciprocă, dar, din păcate, comunicarea mea cu Departamentul de Stat în ultima vreme a fost doar pentru a aborda protestele lor față de acțiunile Federației Ruse”, a spus el.

SUA au spus marți că una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinându-l pe comandamentul american să ia decizia prăbușirii dronei MQ-9 în apele internaționale.

De câteva ori înainte de coliziune, avioanele Suhoi Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită și neprofesionistă, potrivit SUA.

Rusia a negat că a atins în vreun fel drona americană, spunând că de faptMQ-9 Reaper s-a prăbușit în Marea Neagră din cauza „manevrelor bruște”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *