Ultima oră

Rusia este lovită de o revelaţie teribilă: De ce este anexarea Crimeii, de fapt, o mare dezamăgire

Aşadar, ce concluzii putem trage după un an de la alipirea Crimeii? La această întrebare răspunde Alexei Malasenko, analist specializat în probleme de securitate de la Centrul Carnegie din Moscova, într-un material publicat pe site-ul Moscow Times.

Peninsula a devenit teritoriu rusesc definitiv. Oricine va fi următorul preşedinte al Rusiei, acesta nu va renunţă la Crimeea. Dacă Crimeea este înapoiată Ucrainei, următorul pas logic ar fi că şi Abhazia şi Osetia de Sud să fie returnate Georgiei, iar republica separatistă Transnistria să fie sub controlul total al Republicii Moldova. Pare un scenariu imposibil, aşa că adversarii Rusiei vor fi nevoiţi să recunoască de facto anexarea Crimeii, consideră specialistul.

Din punct de vedere economic, continuă acesta, Rusia nu a câştigat absolut nimic după anexarea Crimeii. Rusia nu avea nevoie de Crimeea. Nu avea nevoie nici măcar de portul la Marea Neagră Sevastopol, din moment ce o nouă baza năvală se construieşte la Novorossiisk.

Anexarea Crimeii a constrâns şi mai mult bugetul modest al Guvernului de la Moscova şi va dura o vreme până când peninsula va fi total integrată.

Noi cai de transport, utilităţi şi infrastructură financiară, toate vor costă Rusia mii de miliarde de ruble. Să nu uităm că Rusia plăteşte de mai bine de un deceniu pentru reconstrucţia şi stabilitatea Ceceniei.

Euforia păleşte şi în Crimeea

În timp ce euforia anexării păleşte, locuitorii din Crimeea vor începe să simtă pe pielea lor problemele arzătoare cu care se confruntă Rusia – inflaţia, corupţia de neoprit, abuzul de putere şi multe altele.

Crimeea nu poate rămâne o oază de satisfacţie în mijlocul stagnării economice a Rusiei. În plus, va fi imposibil de modernizat industria turismului, care este vitală pentru regiune, într-o perioada scurtă. Şi chiar dacă ruşii vor reuşi acest lucru, Crimeea va fi nevoită să concureze cu atracţii precum Egipt, Turcia sau Soci din Rusia.

Aşadar, entuziasmul reunificării se va transformă în curând într-o mare dezamăgire, susţine expertul rus, care adaugă că speranţele pierdute vor genera nemulţumire socială şi politică.

Mai mult, relaţiile etnice din peninsula rămân tensionate: 90% dintre tătarii din Crimeea (230.000 de persoane sau 12% din întreagă populaţie) au votat împotriva anexării.

Alipirea a avut, totodată, un evident impact politic. Micarea a adus Rusiei aspre sancţiuni internaţionale şi o izolare tot mai profundă, care au zdruncinat economia acestei ţări în ultimele 12 luni. Se pare că liderii de la Kremlin nu s-au aşteptat că totalitatea consecinţelor să fie atât de serioasă.

Elită politică a folosit Crimeea că pe un instrument pentru a consolida încrederea cetăţenilor în Kremlin. Totuşi, probabil "factorul Crimeea" nu va mai juca acest rol pentru mult timp. Sondajele de opinie au început deja să arată că excepţionalismul anexării Crimeii piere în ochii multora dintre ruşi.

Cetăţenii au realizat că alipirea peninsulei nu le-a adus niciun beneficiu în afară de mândria de a trăi într-o ţară de care restul lumii se teme.

Problemele Rusiei cu Crimeea şi problemele Crimeii cu Rusia vor continuă să crească. Vom vedea efectele peste un an, în timpul celebrării celei de-a două aniversări a reunificării. Însă dată viitoare vom vedea cu siguranţă mai puţină fanfara, conchide analistul.  

Sursa: The Moscow Times

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *