ActualitateExterne

‘Rusia își cruță avioanele din Ucraina pentru un viitor război cu NATO’

Rusia își cruță aviația și nu o aruncă în războiul din Ucraina la fel de zelos cum o face cu forțele terestre. Probabil, Kremlinul salvează această resursă pentru un viitor război împotriva NATO, spun experții intervievați de Business Insider. Vladimir Putin a negat însă de mai multe ori că vrea să atace alianța NATO.

John Baum, expert în forțele aeriene la Institutul Mitchell și locotenent-colonel în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA, a remarcat că rușii “ar fi putut aduce avioane mai avansate pentru luptă, dar pur și simplu nu au făcut-o încă”.

În special, Rusia nu și-a folosit încă avionul modern Su-57 (foto jos), care este poziționat de Kremlin ca un analog al F-35 american, în operațiuni active. Potrivit informațiilor cunoscute, această aeronavă a lansat rachete de pe teritoriul rus doar de câteva ori, dar nu a zburat în spațiul aerian ucrainean. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că această aeronavă, conform conceptului său, ar trebui să opereze în spațiul aerian inamic – de aceea este poziționată ca “invizibilă”.

“Rusia folosește o mulțime de mijloace aeriene. Dar nu vezi deloc o mulțime de forțe aeriene rusești deasupra Ucrainei”, a declarat Andrew Curtis, cercetător independent în domeniul apărării și fost ofițer al Royal Air Force. El a subliniat că Rusia folosește Su-57 în așa fel încât “nu există niciun risc”. În opinia sa, “motivul pentru aceasta este pur și simplu că sunt dornici să se asigure că păstrează o forță aeriană modernă de încredere pentru orice operațiuni viitoare pe care ar dori să le desfășoare”. “Și acest lucru în sine este destul de important, deoarece indică faptul că cel puțin cineva de la Kremlin se gândește nu numai la Ucraina”, a spus Curtis.

content-image

Michael Clarke, expert în Rusia și Ucraina și consilier pentru securitate națională al Regatului Unit, a declarat că Rusia sacrifică eficiența trupelor sale în Ucraina într-o anumită măsură pentru a păstra activele critice de dragul unui posibil conflict viitor. „Dacă rușii ar fi aruncat tot ce aveau împotriva Ucrainei, probabil că ar fi fost într-o poziție mai puternică și mai bună decât sunt acum”, a spus el.

Clark a menționat că Rusia își salvează avioanele pentru că înțelege că, dacă ajungi prea adânc în Ucraina, nu va mai rămâne nimic “dacă vine vorba de un fel de conflict cu NATO”.

Ce zice SUA?

Comandantul suprem al SUA în Europa, generalul Christopher Cavoli, a declarat Congresului american în aprilie că Rusia a pierdut doar aproximativ 10% din flota sa aeriană din Ucraina. Adică, au mai rămas multe în arsenalul său de forțe aeriene.

Peter Leighton, membru al Institutului Griffith din Asia și fost ofițer în Forțele Aeriene Regale Australiene, a declarat că Rusia ar putea avea în vedere un viitor conflict NATO atunci când ia decizii astăzi.

De exemplu, Rusia ar putea crede că într-un război cu NATO, forțele sale aeriene pot “rezista suficient de mult pentru a face față unor raiduri aeriene NATO și pentru a ajuta pentru scurt timp la protejarea forțelor terestre rusești”. Un astfel de plan ar necesita să nu risipească resursele (militare) din Ucraina.

Ce zice Ucraina?

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a estimat pierderile aviației ruse la 363 de avioane și 326 de elicoptere. Se estimează că Rusia are încă cel puțin 1.500 de avioane și elicoptere de diferite tipuri în stoc. Unele dintre ele sunt încă produse în loturi mici, informează UNIAN.

Prin comparație, Rusia aproape că a epuizat vehiculele blindate de infanterie și tancurile care au fost depozitate în depozite încă din perioada sovietică. De exemplu, rușii vor rămâne în cele din urmă fără tancuri mai mult sau mai puțin moderne până la jumătatea anului 2026, arată UNIAN. Iar stocurile MT-LB s-au epuizat deja.

Putin spune că nu e interesat de un război cu NATO

Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruseşti, a declarat recent Vladimir Putin, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Adresându-se piloţilor forţelor aeriene ruse, Putin a declarat că alianţa militară condusă de SUA s-a extins spre est, spre Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar că Moscova nu are planuri de a ataca un stat NATO.

“Nu avem intenţii agresive faţă de aceste state”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri a Kremlinului publicate joi.

“Ideea că vom ataca o altă ţară – Polonia, statele baltice şi cehii sunt, de asemenea, speriaţi – este un nonsens total. Este doar o prostie” – a afirmat liderul de la Kremlin.

Kremlinul, care acuză SUA că luptă împotriva Rusiei prin sprijinirea Ucrainei cu bani, arme şi informaţii, spune că relaţiile cu Washingtonul nu au fost probabil niciodată mai proaste.

Întrebat despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul a promis că le va trimite în Ucraina, Putin a spus că astfel de aparate nu vor schimba situaţia din Ucraina.

“Dacă vor furniza avioane F-16, şi vorbesc despre asta şi se pare că antrenează piloţi, acest lucru nu va schimba situaţia pe câmpul de luptă”, a spus Putin. “Iar noi vom distruge avioanele aşa cum distrugem astăzi tancurile, vehiculele blindate şi alte echipamente, inclusiv lansatoarele multiple de rachete”, a continuat Vladimir Putin.

“Bineînţeles, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din ţări terţe, ele devin pentru noi ţinte legitime, oriunde s-ar afla”, a punctat Putin. El a menţionat că F-16 ar putea transporta şi arme nucleare.

Bloomberg: Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 după o lungă aşteptare

Prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliaţii NATO a ajuns în Ucraina, într-o mişcare mult aşteptată care ar putea spori capacitatea ţării devastate de război de a respinge atacurile ruseşti, scrie Bloomberg.

Termenul-limită pentru transferul avioanelor de luptă fabricate în SUA era sfârşitul acestei luni şi a fost respectat, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, care au vorbit cu Bloomberg sub rezerva anonimatului. Numărul avioanelor este mic, au precizat acestea, fără a oferi o cifră.

Nu este clar dacă piloţii ucraineni, care s-au antrenat cu aliaţii lor occidentali în ultimele luni, vor putea utiliza imediat avioanele de luptă sau procesul va dura mai mult, au mai spus sursele Bloomberg.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării din Ucraina, Diana Davitian, a refuzat să comenteze.

A fost nevoie de mai mult de un an pentru a ajunge aici. Preşedintele Joe Biden a renunţat la opoziţia sa faţă de trimiterea avioanelor F-16 în Ucraina în mai 2023, după rugăminţile repetate ale preşedintelui Volodimir Zelenski şi ale aliaţilor NATO de a permite transferul lor.

Acest lucru a venit în paralel cu o dezbatere intensă cu privire la faptul dacă avioanele F-16 vor oferi Ucrainei vreun avantaj decisiv pe câmpul de luptă. Unii pun la îndoială acest lucru.

Livrarea avioanelor a fost îngreunată de întârzieri, de probleme legate de piesele de schimb şi de o barieră lingvistică între piloţii ucraineni şi instructorii lor străini. De asemenea, planificatorii sunt îngrijoraţi de faptul că ţara nu are suficiente piste, iar cele pe care le are sunt vulnerabile la atacurile ruseşti.

Până în prezent, piloţii ucraineni s-au antrenat pe F-16 în străinătate, inclusiv în SUA. Între timp, câmpul de luptă s-a schimbat, ambele părţi bazându-se din ce în ce mai mult pe drone ieftine, iar Rusia consolidându-şi apărarea aeriană.

Chiar dacă este mic la început, transferul de avioane ar trebui, în timp, să ajute Kievul să-şi construiască capacitatea de a afecta superioritatea aeriană a Rusiei, care a permis Kremlinului să decimeze infrastructura energetică a ţării, ducând la pene de curent continue.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *