Actualitate

„Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!”

Cu această ocazie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat câteva mii de oameni. „Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!”, „Limba română – acasă stăpână!”, „Basarabia e România!”, „Basarabia – pământ românesc!”, „Trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”, „Putin Vova, ia-ţi armata din Moldova!”, „Jos ocupanţii!” – acestea au fost lozincile principale scandate de către protestatari.
În discursul său, preşedintele Forului Democrat al Românilor din Moldova, Nicolae Dabija, a menţionat, între altele, că războiul ruso-turc în urma căruia Moldova a fost sfârtecată în două încă nu s-a terminat. El se va încheia atunci când Basarabia va reveni acasă. Au mai luat cuvântul Vitalia Pavlicenco, preşedinta Partidului Naţional Liberal şi Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei Combatanţilor „Tiras-Tighina”.

Un antiprotest a fost organizat de către Mişcarea „Patrioţii Moldovei”. Adunaţi lângă Arcul de Triumf, cu drapele bicolore în mâini, „patrioţii” au scandat întruna celor din Piaţă: „Peste Prut!”. De astă dată, altercaţiile au fost evitate, cordoanele de poliţişti înconjurând manifestanţii şi antiprotestatarii.

Din Piaţa Marii Adunări Naţionale, coloana a pornit într-un marş de comemorare spre Ambasada Rusiei, unde şi-a scandat lozincile, lansând spre cer mai multe baloane vopsite în negru. Poliţia a înconjurat ambasada, ca să nu se producă provocări.

Printre manifestanţi am întâlnit-o şi pe Tatiana Miron, care a venit tocmai din Italia, ca, alături de mama ei, Valentina Miron, să protesteze împotriva celor 200 de ani de ocupaţie rusească. Tot aici am dat de pensionarul Procopie Raicev, care ne-a spus că este un român de origine bulgară. „Am 82 de ani, dar nu mă grăbesc să mor, până nu-mi văd visul împlinit – Unirea cu Patria-Mamă”, ne-a declarat el.
Marşul de comemorare s-a deplasat spre Ambasada Turciei, iar de acolo – la Teatrul de Vară, unde a avut loc un spectacol extraordinar, susţinut de mari maeştri ai muzicii româneşti.

Evenimentul a fost organizat de către Forul Democrat al Românilor din Moldova, Partidul Naţional Liberal, organizaţiile „Basarabia – pământ românesc”, „Acţiunea 2012”, Mişcarea civică „Anul 1812” şi alte asociaţii obşteşti.  

Vox populi

„Nu mă întrebaţi, că nu ştiu…”

Ieri, când în Piaţa Marii Adunări Naţionale avea loc comemorarea raptului Basarabiei de la 1812, am întrebat câţiva trecători pe străzile Chişinăului ce eveniment istoric s-a întâmplat în ziua de 16 mai.

Tatiana Diaciuc
Vai, nu ştiu…

Natalia Guţu
Degrabă, pe 16 mai, se vor împlini 200 de ani de la anexarea în 1812 a Basarabiei de către Imperiul Rus. Turcia a permis atunci Rusiei să sfâşie Principatul Moldovei în două.

Artur Brăilă, student
O-o-o! Mai bine întreabă-mă altceva. De unde să ştiu eu toate câte s-au întâmplat în istoria noastră?

Victor Bodrug, student
O fi ceva legat de tragediile prin care a trecut Basarabia…

Oleg Daşevski
Atât 16 mai 1812, cât şi 28 iunie 1940 sunt două date tragice în istoria noastră. Atunci, ruşii ne-au rupt cu tot cu pământuri din trupul Patriei. Să nu uităm aceste lucruri şi să facem aşa ca dreptatea să triumfe.

Alexandru Rusu, student
Dacă mă întrebaţi în română, o fi ceva legat de Marea Unire, dar nu ştiu.

Vox realizat de Vera Lozovanu-Guţu,
stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *