Rusia provoacă Polonia să lanseze „atacuri preventive” împotriva Belarusului
Moscova ar putea încerca să declanșeze o confruntare cu Polonia, membră NATO, permițând Belarusului să trimită valuri de migranți în națiunea est-europeană, a avertizat un analist de top, citat de Daily Express.
Comentariile vin în momentul în care Polonia intenționează să trimită 10.0000 de soldați la granița cu Belarus, pe măsură ce tensiunile din regiune se apropie de punctul de fierbere.
Mișcările de trupe au loc pe fondul unor exerciții militare uriașe desfășurate în Belarus, în timp ce se crede că un mare contingent de mercenari Wagner se află în țară.
Kervin AuCoin, analist geopolitic care a petrecut o perioadă în Polonia, și a dat consultări cu privire la stabilirea unei baze americane acolo, a declarat pentru Daily Express că Minskul ar putea încerca să provoace Polonia prin declanșarea unei crize la graniță folosind migranți.
„O analiză cuprinzătoare a situației sugerează că Rusia își valorifică relația cu Belarus pentru a provoca tensiuni cu Polonia, aparent cu intenția de a crea o situație care să determine Polonia să ia măsuri preventive”, spune CEO-ul companiei private de informații AuCoin Analytics.
Arma cu migranți
„Teoria predominantă este că Belarusul va folosi o criză a migranților pentru a provoca Polonia și apoi va permite forțelor Wagner să apere granița cu Belarus, cerând Rusiei să intervină”.
Dacă Polonia lovește prima, ar putea oferi Rusiei o scuză pentru „apărarea” Belarusului și ar putea prezenta orice răspuns din partea NATO drept „o încălcare a suveranității naționale a Rusiei”, a spus AuCoin.
Varșovia susține că Belarus a trimis migranți din Orientul Mijlociu și Africa în Polonia cel puțin din 2021, în ceea ce a numit „război hibrid”. Recent, Minskul a extins intrările fără viză la un festival de muzică organizat în țară luna trecută.
„Catalizatorul acestei situații derivă din decizia Belarusului de a extinde accesul fără viză la un recent festival de muzică, o mișcare aparent inofensivă care, de fapt, a facilitat intrarea unor migranți în Belarus”, a susținut domnul AuCoin.
În plus, Polonia și-a exprimat îngrijorarea că luptătorii Wagner deghizați în migranți ar putea intra în țară și desfășura operațiuni ascunse.
Varșovia este în alertă maximă după ce două elicoptere belaruse i-au încălcat spațiul aerian la începutul acestei luni.
Mișcarea provocatoare a fost probabil o încercare de a evalua răspunsul Poloniei și de a stabili condițiile pentru un viitor răspuns polonez, potrivit lui AuCoin.
Belarus a negat că aeronava sa a intrat în spațiul aerian polonez, descriind acuzația drept o „poveste”, dar fotografiile locuitorilor din orașul polonez Bielowieza par să arate clar elicopterele belaruse.
Călcâiul lui Ahile al NATO
Zona care se învecinează cu Belarus, Lituania, Polonia și enclava rusă Kaliningrad este deosebit de sensibilă pentru NATO.
Acest coridor are o importanță strategică enormă pentru NATO și Uniunea Europeană, dar și pentru Rusia.
Pentru Occident, este singura legătură terestră cu cele trei foste republici baltice sovietice, acum state independente ale Lituaniei, Letonia și Estonia, care sunt văzute ca fiind deosebit de vulnerabile dacă tensiunile actuale cu Moscova se agravează.
Pentru Rusia, controlul acelui coridor ar asigura o conexiune terestră între exclava Kaliningrad, baza principală a flotei baltice ruse, și Belarus, al cărei președinte Alexander Lukașenko este un aliat loial al președintelui rus Vladimir Putin.
General-locotenentul Andrei Kartapolov, președintele comisiei de apărare a parlamentului rus, a declarat recent la televiziunea de stat că „este clar că Wagner a plecat în Belarus pentru a antrena forțele armate din Belarus”.
„Există un loc ca Coridorul Suwalki… Dacă se întâmplă ceva, vom avea mare nevoie de acel Coridor Suwalki… Forța de atac (Wagner din Belarus) sunt gata să parcurgă acest coridor în câteva ore”, a spus Kartapolov.
Este, de altfel, un teritoriu numit „călcâiul lui Ahile” al NATO. Orice mișcare agresivă a Rusiei în acea zonă, inclusiv utilizarea forțelor grupului Wagner, ar declanșa probabil activarea articolului 5 al NATO.
Polonia se înarmează rapid din cauza amenințării de la Moscova, iar Germania va desfășura permanent 4.000 de militari în Lituania, în timp ce NATO își întărește prezența în statele baltice. De asemenea, SUA vor avea în Polonia o bază permanentă pentru militarii săi.
Sursa: Ziare.com