Rusia pune o condiție imposibilă pentru băncile străine care vor să plece din țară
Rusia a impus costuri tot mai mari pentru companiile străine care au decis să părăsească țara însă acum le cere băncilor străine ce se pregătesc să plece o condiție pe care ele nu o pot îndeplini, nici dacă ar dori acest lucru, relatează Business Insider și Hotnews.
„Ne-am exprimat poziția, așa cum este ea: vom fi duri în ceea ce privește lăsarea băncilor străine să plece, va depinde de decizia lor de a dezgheța activele rusești”, a declarat Alexei Moiseev, ministrul adjunct de finanțe al Rusiei, la un forum organizat vinerea trecută.
Agenția Reuters amintește că statele occidentale și aliații lor din alte părți ale lumii au pus sechestru pe active ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de peste 300 de miliarde de dolari după declanșarea invaziei în Ucraina 2022.
Decizia a fost denunțată în termeni duri de numeroși oficiali de la Moscova, printre care președintele Vladimir Putin și fostul premier și președinte Dmitri Medvedev.
„În general, o mare parte din activele noastre au fost în esență furate de anumite țări occidentale”, a declarat și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, după ce a fost întrebat în octombrie anul trecut despre o propunere a Uniunii Europene de a transfera Ucrainei activele rusești înghețate de Occident.
În ceea ce privește noua revendicare formulată de Alexei Moiseev săptămâna trecută, nu este întru totul clar câte dintre activele „înghețate” ale Rusiei din afara țării se află în conturi ale unor bănci occidentale. Dar aspectul cel mai important legat de situația respectivă ține de faptul că băncile nu au făcut decât să urmeze ordinele trasate de guvernele naționale și autoritățile europene.
Băncile nu pot debloca pe cont propriu activele aflate sub regimul de sancțiuni.
Guvernul rus trebuie să își dea acordul pentru vânzarea băncilor străine unor jucători locali
Deși peste 1.000 de companii străine au anunțat că vor părăsi piața rusească, Business Insider estimează undeva la jumătate numărul celor care și-au lichidat toate afacerile din Rusia până în prezent.
Trebuie precizat însă că acest lucru se datorează cel puțin în parte și datorită piedicilor puse de autoritățile ruse. Ministerul rus al finanțelor, care trebuie să își dea aprobarea pentru fiecare tranzacție în parte, procesează un număr extrem de limitat de cereri în fiecare lună.
În ceea ce privește sectorul bancar, Raiffeisen continuă să desfășoare activități în Rusia, fiind cea mai mare bancă occidentală din țara condusă de Vladimir Putin. La începutul lunii august banca austriacă a declarat din nou că intenționează să plece din Rusia, dar a decis să le mărească salariile angajaților.
În prima jumătate a acestui an profitul realizat de Raiffeisen în Rusia a crescut în contextul în care concurența de pe piață s-a diminuat ca urmare a plecării unora dintre rivalii occidentali.
Întrebat despre subiectul băncilor străine, viceministrul rus de finanțe Alexei Moiseev a declarat vineri că doar o mare bancă din Occident mai așteaptă aprobarea să își poată vinde activele în Rusia.
El nu a dorit să dea numele băncii, dar a susținut că nu este vorba de Raiffeisen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!