Rusia: Rubla continuă să SCADĂ, Putin respinge ideea unei devalorizări
Euro se tranzacţiona miercuri, la ora 14,40 GMT, cu 45,98 ruble, după ce depăşise marţi pragul de 46 ruble, niciodată atins din ianuarie 2009. Dolarul era cotat la 33,89 ruble, un nivel neatins din martie 2009.
În faţă acestei căderi, Putin a aparat politică Băncii centrale a Rusiei, salutând o mai mare flexibilitate a rublei care ar putea permite stimularea creşterii economice.
Banca centrală îşi reduce încet-încet arsenalul de măsuri pentru controlul evoluţiei rublei, pe care intenţionează să o lase să fluctueze complet liber din 2015. Astfel, a renunţat, la finele săptămânii trecute, la intervenţiile cotidiene care vizau menţinerea rublei într-un interval de fluctuaţie.
"Cu cât moneda rusă va fi mai liberă, cu atât va fi mai bine. Această va obligă economia să ractioneze mai eficient", a declarat preşedintele, citat de agenţiile ruseşti.
Putin a menţionat că şefa Băncii centrală a Rusiei, Elvira Nabiullina, cu care s-a întâlnit, nu i-a spus "nimic" despre o eventuală devalorizare.
Moneda naţională, care cunoaşte o cădere aproape continuă de la începtul anului, şi-a pierdut circa 10% din valoare în 2013, suferind în urmă fugilor de capital care afectează ansamblul economiilor emergente.
Rublă este de asemenea afectată de încetinirea marcantă a economiei Rusiei, în condiţiile în care guvernul estimează creşterea din 2013 la 1,4%, mult sub aşteptările de 3,6% de la începutul anului trecut şi faţă de performanţele anilor precedenţi (3,4% în 2012 şi 4,3% în 2011).
Pentru 2014, guvernul mizează pe o revenire a economiei, cu o creştere de 2,5%, o previziune considerată optimistă de numeroşi economişti.
AFP
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!