Actualitate

Rusia s-a apucat de cumpărat și francezi. Ex-premierul francez Fillion va lucra pentru oligarhii lui Putin

France Presse. Moscova: Fostul premier francez Francois Fillon s-a alăturat azi consiliului de administrație al gigantului petrochimic rus SIBUR, a anunțat grupul joi (23.12.2021- n.n.).

SIBUR a publicat o listă actualizată a consiliului său de administrație, indicând faptul că domnul Fillon a fost numit în consiliu ca director independent.

Grupul este controlat în special de Leonid Mikhelson, unul dintre cei mai bogați bărbați din Rusia, și de Gennady Timchenko, un prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

La sfârșitul lunii iunie (2021), Fillion a intrat în consiliul de administrație al unei alte companii rusești, Zarubejneft, specializată în dezvoltarea și exploatarea câmpurilor petroliere, în special în străinătate, deținute de stat.

Domnul Fillon, care a condus guvernul francez sub președinția lui Nicolas Sarkozy între 2007 și 2012, conduce Apteras, o firmă de consultanță pe care a creat-o în 2017.

Fostul politician a fost condamnat în iunie 2020 la cinci ani de închisoare, doi dintre care cu executare, într-un caz de angajare falsă a soției sale, caz răsunător care i-a dat peste cap campania prezidențială din 2017 la care a participat.

Alți foști înalți oficiali străini sunt deja în consiliile de administrație ale companiilor petroliere ruse.

Fostul diplomat austriac Karin Kneissl, ex-șefa Ministerului de Externe a Austriei care a valsat cu Vladimir Putin când s-a căsătorit în 2018, a fost numită în iunie în cadrul gigantului petrolier rus Rosneft. Fostul cancelar german Gerhard Schröder, un prieten vechi al lui Vladimir Putin, este președintele Consiliului de Administrație al Rosneft.

Text după o știre AFP

Comentariu P.S.

De remarcat, că în campania de alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Franceze din 2017, Fillon s-a lansat cu marca celui mai integru, mai onest și mai transparent politician francez. În timpul campaniei, presa a desavuat pretinsa corectitudine a candidatului și l-a eliminat dintre pretendenții la cea mai înaltă funcție în stat.

Din știrea AFP se poate deduce că angajarea fostului establishment (elita de putere politică) european în funcții oligarhice asigurate de Kremlin tinde să se transforme în fenomen. Să însemne asta că dacă ex-cancelarului german Schroeder, i s-a alăturat ex-premierul francez Fillion, următorul angajat ar putea fi unul dintre ex-premierii Marii Britanii? Cel care a declanșat Brexitul, dus de ruși la bun sfârșit, de exemplu. Întrebarea e: nu care e suma, dar pentru care merite față de Rusia sunt răsplătiți acești foști înalți funcționari europeni încât ei își pot permite să treacă fără careva procese de conștiință peste gravele bănuieli referitoare la integritatea persoanei lor, dar să-i facă să le fie în cot până la urmă și de onoarea propriei lor țări?

Valeriu Saharneanu,

25 decembrie 2021 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *