Economie

Rusia se laudă că a găsit un înlocuitor parțial pentru piața europeană a gazelor naturale

Rusia a găsit un înlocuitor parțial pentru piața europeană a gazului: Moscova și Teheranul au convenit să mărească livrările la 15 milioane de metri cubi pe zi. Acest lucru a fost raportat de agenția de știri iraniană Fars, citând un document al acordului.

Livrările vor trece prin Azerbaidjan. Pe baza unui memorandum de înțelegere între Compania Națională de Petrol din Iran și Gazprom din Rusia, valoarea totală a contractului va fi de 40 de miliarde de dolari. Documentul prevede furnizarea de gaze din Rusia către Iran în cantitate de 9 milioane de metri cubi pe zi, iar alte 6 milioane de metri cubi vor fi folosite pentru livrări către alte țări.

Este vorba despre așa-numitele livrări swap: Iranul va primi 6 milioane de metri cubi de gaz prin conducte și, prin intermediul terminalelor sale de gaz natural lichefiat (GNL) din sud, va furniza volume similare altor țări. În plus, părțile au convenit să extindă cooperarea în sectorul petrolului și al gazelor – în special, Gazprom ar putea ajuta Iranul să construiască o conductă de gaze care să lege Pakistanul de Oman.

Volumele de aprovizionare a Iranului nu sunt proporționale cu piața europeană a gazelor naturale. În 2021, Rusia a furnizat Europei 140 de miliarde de metri cubi de gaze prin conducte, adică 383,6 milioane de metri cubi pe zi. În prezent, livrările de gaze către Europa au scăzut la un minim istoric. Conductele Yamal-Europa și Nord Stream nu sunt operaționale, iar livrările de gaze prin Ucraina au scăzut la o treime din capacitatea lor, declanșând o criză energetică în Europa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *