Rusia se va confrunta cu un șomaj record, mai rău decât în criza din 1998
Guvernul rus înregistrează o creștere vertiginoasă/rapidă a numărului șomerilor înregistrați oficial. În ultimele zece zile creșterea a fost cu peste 200 de mii de persoane. Funcționarii se așteaptă ca spre sfârșitul anului în scriptele serviciilor de ocupare a forței de muncă să figureze 2,5 de milioane de persoane, transmite Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.
Numărul total al șomerilor era anii trecuți de 4-5 ori mai mare decât al celor înregistrați oficial. Dacă acest raport se va menține, este posibil ca numărul cetățenilor aflați în căutarea unui loc de muncă să depășească zece milioane de persoane, ceea ce reprezintă considerabil mai mult decât indicatorii anului de criză 1998.
Numărul șomerilor înregistrați oficial în Rusia a ajuns la 1,4 milioane de persoane, comunicase pe 11 mai președintele Rusiei, Vladimir Putin. Astăzi acest indicator a crescut la 1,665 milioane de persoane. În acest ritm creșterea numărului șomerilor înregistrați oficial la serviciile de ocupare a forței de muncă va depăși foarte curând două milioane de persoane.
Este adevărat, guvernul se așteaptă ca în perspectivă ritmul de creștere să scadă, iar spre sfârșitul anului numărul total al șomerilor înregistrați să fie de aproximativ 2,5 milioane de persoane.
În lunile mai și iunie creșterea numărului șomerilor înregistrați oficial va continua, a declarat, pe 19 mai, ministrul muncii și protecției sociale, Anton Kotiakov, pe Canalul 1. După cum a afirmat acesta, numărul șomerilor înregistrați în țară a ajuns în acest moment a 1,6 milioane, creșterea va continua în mai și iunie. În Rusia se preconizează aproximativ 2,5 milioane de persoane șomere. Iar numărul total al șomerilor, potrivit metodei de calcul a Organizației Internaționale a Muncii (OIM), poate ajunge la 5,3 de milioane.
Niciodată raportul dintre numărul total al șomerilor și numărul șomerilor înregistrați nu a scăzut la un așa nivel, a afirmat șefului Ministerului rus al Muncii.
Numărul total al șomerilor a fost în anii trecuți de 4,5 ori mai mare decât numărul celor înregistrați. Astfel, în perioada de criză și default din 1998 numărul șomerilor înregistrați s-a menținut la nivelul de 1,8–1,9 de milioane de persoane. Iar numărul total al șomerilor, potrivit metodologiei Organizației Internaționale a Muncii, a oscilat între 8,2 și 9,7 de milioane de persoane. Același raport între indicatorii șomajului s-a remarcat și în ajunul actualei crize. Prin urmare, în 2019 numărul total al șomerilor a fost de 3,7 milioane de persoane, iar al celor înregistrați de mai puțin de 0,7 milioane de persoane. În 2017 numărul total al șomerilor a fost de 4,6 de milioane, iar al celor înregistrați – de aproximativ 0,71 milioane de persoane.
Astfel, în condițiile menținerii tendințelor din anii trecuți, în condițiile unui număr de 2,5 milioane de șomeri înregistrați, numărul total al șomerilor poate fi de 4–5 ori mai mare, adică de zece sau chiar 12,5 de milioane de persoane. În istoria Rusiei contemporane – nici după metodologia OIM, nici potrivit datelor serviciilor de ocupare a forței de muncă – nu s-a mai înregistrat un asemenea număr de șomeri; nici măcar în perioada falimentului autorităților, în 1998.
„Înțelegem că există probleme pe piața muncii, remarcăm și monitorizăm acest lucru zilnic, în legătură cu modul în care evoluează situația”, a declarat vicepremierul Tatiana Golikova. Potrivit afirmațiilor acesteia, totul va depinde de situația ulterioară de pe piața muncii, după încheierea regimului de zile nelucrătoare. Mai mult decât atât, executivul pregătește măsuri pentru sprijinirea suplimentară a ocupării forței de muncă, inclusiv atrage oameni pentru munca în folosul comunității.
Și sondajele sociologice înregistrează o creștere a șomajului. În aprilie 2020, practic o treime dintre respondenții în familia cărora există angajați au răspuns că ei personal sau membrii familiei lor se confruntă deja cu problema reducerii salariului, informează Levada-Țentr. Alt sfert dintre respondenți s-au confruntat cu întârzierea în plata salariilor (25%) și cu disponibilizări (26%).
Oficialii ruși care au mai trecut și prin alte crize anunță cele mai diferite prognoze în legătură cu creșterea numărului de șomeri. Președintele Curții de Conturi, Aleksei Kudrin, prognoza în urmă cu o lună că din cauza coronavirusului numărul șomerilor ar putea crește temporar de la 2,5 de milioane la opt milioane de persoane. Iar ministrul finanțelor din perioada de default, Mihail Zadornov, este de părere că în Rusia nu va exista șomaj în masă, deoarece majoritatea angajatorilor preferă să reducă veniturile, nu să concedieze personalul. Potrivit previziunilor făcute de Zadornov, rata șomajului în Rusia nu va depăși la sfârșitul anului 2020 5,5% din populația aptă de muncă, ceea ce corespunde unui număr de 4,2 milioane de șomeri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!