Economie

Rusia şi China FOREAZĂ în căutarea GAZELOR DE ȘIST

Spre deosebire de SUA, unde au fost executate mii de puţuri prin metoda fracturării hidraulice, în Europa şi regiunea Asia-Pacific industria gazelor şi petrolului de şist este în fază incipientă, însă progresul vine rapid. Numărul puţurilor terestre săpate în Europa şi regiunea Asia pacific a crescut cu 10% în ultimul an, iar majoritatea sunt pentru extragerea gazelor şi petrolului de şist, potrivit datelor companiei de servicii petroliere Baker Hughes.

„Este foarte probabil să se producă o revoluţie, dar nu peste tot în acelaşi timp. Nu poţi pur şi simplu reproduce experienţa americană“, consideră Maria van der Hoeven, director la Agenţia Internaţională a Energiei.

Forarea prin fracturare hidraulică va începe în Marea Britanie anul viitor, după ce guvernul a ridicat un moratoriu de 18 luni impus când o companie de foraje a descoperit că a provocat întâmplător cutremure. Două companii de utilităţi, Centrica din Marea Britanie şi GDF Suez din Franţa, vor săpa după gaze.
„Istoria se repetă, dar nimic nu este niciodată la fel. Se va dezvolta ceva mare şi important în afara SUA şi a Americii de Nord. Dar va trece ceva timp“, a afirmat Christof Ruehl, eco­nomist-şef al companiei petroliere BP.

Revoluţia gazelor de şist a adus SUA mai aproape de independenţa energetică, a creat locuri de muncă, a ajutat la revitalizarea industriei şi a ieftinit gazele. Însă condiţiile care au dus la succesul american nu există în Europa sau în Asia. În unele ţări, cum este România, proprietarii terenurilor nu deţin şi drepturile asupra resurselor din subsol, acestea revenind statului. De asemenea, în unele ţări s-ar putea percepe impozite mai mari decât în SUA pe profiturile companiilor care extrag gaze şi petrol.

China are cele mai mari rezerve de gaz de şist din lume, urmată în clasament de Argentina. La petrolul de şist, lider este Rusia, potrivit Admi­nistraţiei de Informaţii din domeniul Energiei din SUA. De asemenea, Australia, Polonia, şi Algeria au potenţial mare. Argentina ar putea deveni primul stat care-şi va valorifica rezervele de gaze şi petrol de şist, analiştii anticipând că producţia va începe în 2015.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *