Externe

Rusia şi Georgia îngroapă securea războiului

După 18 luni de negocieri, Moscova a anunţat săptămâna trecută că acceptă înţelegerea propusă de Elveţia, mediator între cele două foste republici sovietice.

Oferta de compromis făcută de Elveţia se referă la controlul asupra frontierelor Georgiei cu teritoriile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia şi la schimburile comerciale pe care le are Rusia cu aceste teritorii. Independenţa celor două state a fost recunoscută în 2008, imediat după războiul-fulger care a pus atunci Georgia şi Rusia în opoziţie.

Georgia, care este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului încă din 2000, bloca aderarea Rusiei tocmai din cauza acestui litigiu frontalier.

Rusia este aşadar ultima mare putere economică din lume care nu este încă membră OMC. Ţinând cont de semnarea de miercuri a înţelegerii, aderarea Rusiei ar putea interveni în mod formal chiar înainte de sfârşitul acestui an, mai exact pe 15 decembrie. La două decenii după căderea comunismului, această integrare va permite ţării să îşi consolideze poziţia în sistemul comercial internaţional.

Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *