CSI / RusiaExterneUcraina

Rusia și Ucraina au acceptat să primească o delegație de lideri africani pentru a discuta un posibil plan de pace, susține Ramaphosa

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a afirmat marți că președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au fost de acord să primească un grup de lideri africani pentru a discuta un potențial plan de pace, transmite Reuters și Hotnews.

„Discuțiile mele cu cei doi lideri au demonstrat că amândoi sunt pregătiți să primească liderii africani și să discute despre cum se poate pune capăt acestui conflict”, a declarat Ramaphosa în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul din Singapore.

„Dacă acest lucru va reuși sau nu va depinde de discuțiile care vor avea loc”, a spus el.

Președinții Putin și Zelenski au fost de acord să primească misiunea în capitalele lor, Moscova și Kiev, se afirmă într-un comunicat al președinției sud-africane.

De asemenea, Ramaphosa a precizat că planul de pace a fost susținut și de liderii Senegalului, Ugandei și Egiptului, adăugând că secretarul general al ONU, Statele Unite și Marea Britanie au fost informate cu privire la această inițiativă.

Washingtonul și Londra și-au exprimat un sprijin „prudent” față de planul de pace, a adăugat Ramaphosa.

Considerată unul dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei de pe continent, Africa de Sud susține că este imparțială și s-a abținut de la vot asupra rezoluțiilor ONU privind războiul.

Săptămâna trecută, ea a respins afirmațiile ambasadorului american în Africa de Sud potrivit cărora în decembrie au fost încărcate arme pe o navă rusă de la o bază navală din Cape Town.

Declarațiile liderului sud-african vin în contextul în care un emisar chinez de rang înalt, Li Hui, urmează să înceapă marți o serie de vizite în Ucraina, Rusia și alte țări europene, într-un turneu despre care Beijingul spune că are ca scop discutarea unei „soluții politice” la criză.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *