Actualitate

Rusia spune că NATO acționează „isteric” și că „exacerbează tensiunile”, după anunțul Alianței că își va accentua prezența în Est

„Tensiunile sunt exacerbate de anunţurile şi acţiunile concrete ale Statelor Unite şi NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre desfăşurarea de noi forţe ale Alianţei în Europa de Est, înainte de a spune că este „foarte mare” riscul unei ofensive a Kievului împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

„Probabilitatea unui conflict militar în estul Ucrainei iniţiat de către partea ucraineană este mai mare ca niciodată”, susține Peskov.

Cele două părţi se confruntă în est Ucrainei din 2014 într-un conflict ce a făcut peste 13.000 de morţi. Peskov spune că Ucraina a desfăşurat un mare număr de trupe lângă graniţele regiunilor controlate de separatiştii proruşi, ceea ce – susține oficialul rus – arată că Kievul se pregăteşte să îi atace. Ucraina a negat în mod repetat acest lucru.

„Într-adevăr, autorităţile ucrainene concentrează un nivel considerabil de forţe şi mijloace la graniţa cu republicile” separatiste proruse, a declarat Peskov, considerând că această situaţie „sugerează pregătirea unor acţiuni ofensive” din partea Kievului.

„Toate acestea conduc la o situaţie în care tensiunile cresc”, a mai spus el, susținând și că „atmosfera agresivă” actuală din Europa este „o realitate”. El a denunţat ceea ce numește „isterie” în Europa, după ce în ultimele săptămâni s-au înmulţit anunţurile despre o presupusă iminentă invazie rusească a Ucrainei.

Anterior, NATO a anunţat, că plasează forţe în aşteptare şi întăreşte Europa de Est cu mai multe nave şi avioane de luptă ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la graniţele Ucrainei. Acţiunea se adaugă mai multor semnale că Occidentul se pregăteşte pentru o mişcare agresivă a Rusiei împotriva Ucrainei, deşi Moscova neagă orice plan de invazie.

Moscova neagă orice plan în acest sens, cerând, în acelaşi timp, garanţii pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Ucrainei la NATO, încheierea lărgirii Alianţei şi desfăşurărilor ei militare în Europa de Est. Aceste revendicări sunt inacceptabile pentru occidentali, aminteşte AFP, citat de Agerpres.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *