Artă

„Ruşii” de la Cimişlia

În familia soţilor Rusu muzica a stat întotdeauna în capul mesei. Mama Vasiliţa, îşi amintesc copiii, poseda o voce fermecătoare. Adeseori, la sărbători în casa lor se adunau rude, prieteni şi fără cântec petrecerea nu era petrecere…

Totul a pornit de la un fluier…

Primul a pornit pe calea muzicii Timofei, actualmente solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Mugurel” dirijată de Ion Dascăl. Nu se ştie însă care ar fi fost destinul său dacă fratele mai mare, Ion, nu avea să-i facă rost de un fluier german (bloc-flaut). Cu acel fluier cânta împreună cu părinţii la sărbători, iar fratele Vasile, mai mic (în prezent solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Folclor” sub bagheta lui Petre Neamţu), bătea toba, ca mai târziu, să participe împreună la un festival folcloric la Chişinău. Timofei a studiat clarinetul la Şcoala de muzică din Cimişlia, în clasa profesorului Savelie Vengher. În 1971 a luat admiterea la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, unde şi-a perfecţionat măiestria în clasa profesorului Vasile Bivol. Chiar de la anul întâi, a fost invitat de dirijorul Ion Dascăl în Orchestra de muzică populară „Ciocârlia”, cu care a fost într-un turneu în Belgia. În 1979, pe când era student la Conservator, în clasa profesorului Anatol Musienco, e angajat în Orchestra de muzică populară dirijată de Serghei Ciuhrii, cu care a cutreierat o lume întreagă. După absolvirea facultăţii, a lucrat mai mulţi ani în Ansamblul „Speranţa” de la Palatul Copiilor, iar din 1993, a fost invitat în Orchestra „Mugurel” condusă de Ion Dascăl, unde activează şi astăzi.


Timofei Rusu cu cele două fiice: Mariana şi Liliana

Pe urmele tatălui…

Pe urmele tatălui au pornit şi fiicele sale, Liliana şi Mariana. Ambele au studiat vioara la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu”, în clasa profesoarei Galina Buinovschi, apoi – la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În prezent, ele sunt soliste-instrumentiste în cunoscuta formaţie de muzică populară „Lăutarii”. În acelaşi timp, Lilia e şi profesoară de vioară la Liceul de muzică „C. Porumbescu”. „Dragostea de muzică o datorăm tatălui nostru, graţie lui avem un viitor. Credem că şi copiii noştri vor porni pe aceeaşi cale”, afirmă cele două fiice.

„Ruşi” la „Mugurel”, „Lăutarii”, dar şi la „Folclor”

Îndrumat de fratele Timofei, Vasile Rusu a absolvit şi el mai întâi Şcoala de muzică din Cimişlia, unde a studiat acordeonul. Acelaşi instrument şi l-a ales şi la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, unde a absolvit clasa profesorului Boris Dolinschi. La Conservator i-a avut în calitate de profesori pe Valentina Covali şi Valentin Zagumionîi. Încă de pe băncile studenţiei, a colaborat cu orchestrele de muzică populară „Brâuleţ”, „Trandafirul Moldovei” şi „Mărţişor”. În 1984, participă la un concurs de angajare în Orchestra de muzică populară „Folclor”, pe care l-a susţinut cu brio. Înainte de aceasta, la „Mărţişor”, a întâlnit-o pe cea care avea să-i devină soţie – viorista Ala Bârcă, fiica lăutarului Vasile Bârcă de prin părţile Ialoveniului. Pe urmele părinţilor a pornit şi fiica lor, Valentina, care a studiat vioara la Liceul „C. Porumbescu”, iar acum e studentă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Actualmente, toţi trei sunt angajaţi ai Orchestrei „Folclor”. „Astfel, Petre Neamţu a adunat toţi „ruşii” din familia noastră”, ne spune în glumă Vasile, adăugând că tot ce a realizat în viaţă îi datorează fratelui său, Timofei.


Vasile Rusu cu fiica Valentina şi soţia Ala

„Mi-am dorit să fiu profesoară de muzică”

Pe calea muzicii, tot la îndemnul fratelui Timofei, a pornit şi sora lui, Victoria Rusu-Bocancea. La şcoala de muzică din Cimişlia a studiat acordeonul, iar la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” – teoria muzicii la profesorii Trofim Suruceanu, Tatiana Lupan şi Valentina Ivanenco, dar şi pianul – la profesoara Elena Ris. „Profesoara mea de pian îmi zicea în permanenţă că rebuie să studiez pianul, deşi specialitatea mea de bază era teoria muzicii. Ea ar fi dorit să-mi continui studiile la Institutul de Arte „G. Musicescu”, însă eu mi-am dorit să devin profesoară şi m-am întors la Cimişlia, unde predau pianul la Şcoala de arte”, ne povesteşte Victoria Rusu-Bocancea. Şi nu regretă. Concomitent, a studiat la Facultatea de Muzică a Universităţii Pedagogice de Stat „A. Russo” din Bălţi. La Şcoala de arte din Cimişlia are o mulţime de elevi, care au obţinut multe premii la diverse festivaluri din R. Moldova şi România. Recent, ea s-a întors de la Concursul Internaţional „Micul pianist” din România, unde toţi cei patru elevi ai săi au luat Premiul I, la diferite categorii de vârstă. Mai mulţi discipoli ai profesoarei studiază la liceele de muzică „C. Porumbescu” şi „S. Rahmaninov” din Chişinău, dar şi în alte instituţii de profil din republică. La rândul lor, au făcut studii muzicale şi cele două fiice ale ei. Violeta a studiat vioara la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, iar Victoria în prezent studiază vioara şi pianul la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din capitală.

Aşa precum se afirmă de obicei, în condiţiile sărăciei de azi, doar copiii artiştilor merg pe calea părinţilor. Este şi cazul familiei Rusu din Cimişlia. De ce n-ar urma, oare, exemplul muzicienilor şi urmaşii reprezentanţilor altor profesii?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *