Politică

Rușii luptă în Ucraina și toarnă gaz pe foc în Republica Moldova

De vreme ce la Tiraspol circulă zvonul unor provocări la frontieră din partea ucrainenilor, la Comrat, au fost semnalate pregătiri de a repeta scenariul din Donbas. În același timp, se aud tot mai multe voci care spun că s-ar putea declanșa o nouă conflagrație mondială.
Tensiuni la frontiera de est

La frontiera necontrolată de autoritățile moldovenești, spiritele se încing. Anterior, unii experți ucraineni apreciau că militarii ruși din Transnistria ar putea ataca regiunea Odesa. Partea ucraineană a declarat că din regiunea transnistreană a fost deschis focul asupra unor vehicule aflate în zona de frontieră, iar trupele ruse folosesc aparate de zbor fără pilot pentru a cerceta teritoriul Ucrainei. La rândul lor, așa-numitele autorități de la Tiraspol au negat faptul că ar avea o asemenea intenție. Ba dimpotrivă, kgb-ul din regiunea transnistreană susține că grupurile sale de grăniceri sunt ținta unor focuri de armă deschise de pe teritoriul Ucrainei. Declarațiile kgb-ului sunt respinse de ambasadorul ucrainean de la Chișinău, Serghei Pirojkov care consideră că autoritățile transnistrene răspândesc panica în mod intenționat. În asemenea situație, televiziunea rusă toarnă apă la moara separatiștilor prin lansarea unor minciuni și speculații periculoase. În cadrul emisiunii „Vesti” a postului Rossia 1 a fost vociferată ipoteza că Republica Moldova și România vor ataca forțele ruse din Transnistria, din moment ce Kievul a denunțat Acordul privind transportarea munițiilor și echipamentelor militare ruse pe teritoriul Ucrainei pentru contingentul de pacificatori ruși de la Tiraspol. Ministerul de Externe rus chiar a ținut să precizeze că „încercările de evacuare a contingentului de pace rus din Transnistria vor fi considerate de Rusia drept acțiuni neprietenoase”. Dincolo de zvonuri și acuzații reciproce, autoritățile ucrainene au purces la fortificarea frontierei pe segmentul transnistrean. În iulie, au început lucrările de săpare a unui „șanț protector” de 450 de kilometri cu scopul de a bloca trecerea mărfurilor de contrabandă, dar și a tehnicii militare pentru mișcarea separatistă prorusă din Ucraina. Șanțul va avea o lățime de 3,5 metri și o adâncime de 2-3 metri. La Tiraspol, în schimb, deputații consiliilor locale s-au trezit chemați la armată, iar pe malul Nistrului, aproape în fiecare lună, au loc exerciții militare cu utilizarea artileriei grele.

Rușii recrutează tineri găgăuzi

Pe 1 august, doi tineri de la Comrat au fost condamnați la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru pregătirea unor infracțiuni împotriva statului. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale (PG), ei au recunoscut că au fost la o tabără din Rostov pe Don, Rusia, unde au fost inițiați în proceduri de fabricare a cocktailurilor Molotov, au executat trageri cu armament de infanterie, au exersat aruncarea grenadei și au fost instruiți să folosească măști antigaz. La tabăra din Rostov pe Don urmau a fi instruiți o sută de tineri găgăuzi ce ar fi putut organiza provocări în ajunul alegerilor parlamentare din noiembrie. Potrivit portalului de știri realitatea.md, organizatorii campaniei de recrutare a tinerilor pentru acțiuni militare ar fi oamenii din anturajul bașcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, fiind vorba de prim-viceguvernatorul autonomei, Valerii Ianioglo, deputatul în Adunarea Populară, Fiodor Găgăuz și șeful Direcției tineret și sport al Găgăuziei, Anatolii Cara. Drept dovadă, PG a adus înregistrări audio în care Anatolii Cara spune că ar putea fi reținut, ca ulterior să anunțe că va pleca în Rusia „la muncă”. Anterior, analiști politici din Moldova și Ucraina au atenționat că Moscova vrea să folosească autonomia găgăuză în proiectul său de creare a Novorosiei, o formațiune statală ce ar cuprinde estul și sudul Ucrainei, de la Donețk până la Odesa.

Românii din Cernăuți nu vor să lupte

Mobilizarea parțială declarată de președintele Piotr Poroșenko s-a ciocnit de opoziția românilor din Cernăuți. Pe 25 iulie, peste o mie de persoane de etnie română și ucraineană, majoritatea femei, au blocat drumurile spre Kiev și România, în semn de protest împotriva recrutării bărbaților ce urmează să participe în operațiunea antiteroristă din estul Ucrainei. Tinerii refuză să lupte în „războiul altora”, ceea ce nu înseamnă că militari de etnie română nu participă la conflictul din Donețk. Numai din satul Mhala, regiunea Cernăuți, cinci tineri români au fost deja recrutați. Statistici arată că, de când e operațiunea militară împotriva teroriștilor proruși din Ucraina, cel puțin șase bucovineni și-au pierdut viața.

Scenariul se repetă?

Acțiunile Rusiei din ultimele luni a schimbat mult atmosfera din Europa. Anexarea Crimeii și conflictul provocat de teroriștii proruși în estul Ucrainei i-a făcut pe unii analiști să facă analogii cu evenimentele care au dus la cel de-al Doilea Război Mondial. Istoricul american Iurii Felștinskii afirmă că lumea se află la nivelul anului 1938. Atunci Germania condusă de Hitler a anexat Austria, iar peste un an a declanșat războiul. Ziarul The Atlantic, publică un articol „Da, se poate întâmpla din nou” în care face analogie dintre evenimentele actuale cu cele care au precedat Primul Război Mondial. Totul se poate întâmpla ca o reacție în lanț. O țară răspunde la agresiunea altei țări care atacă un vecin. Sancțiunile economice impuse de SUA, UE, Canada și Japonia au drept scop convingerea lui Vladimir Putin de a înceta războiul din Ucraina. Președintele rus răspunde însă tot cu sancțiuni și organizează exerciții militare de amploare la hotar cu Ucraina, în Kaliningrad și Marea Baltică. Totuși publicația americană susține că spre deosebire de prima jumătate a secolului XX, Uniunea Europeană este o structură suficient de integrată economic și politic ca să-și dorească pacea, iar SUA trebuie să se refacă după două războaie obositoare în Afganistan și Iraq. Însă rămâne neclar cum se vor împăca viziunile pacifiste ale Occidentului cu tendințele agresive și imperialiste ale Rusiei. NATO a avertizat că Moscova ar putea invada Ucraina sub pretextul de menținere a păcii. În prezent, sunt circa 20 mii de militari ruși la hotar frontiera ucraineană.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *