Internațional

Rușii susțin că Turcia a semnat un nou contract de achiziție de sisteme antiaeriene S-400

Presa de stat din Rusia, care citează un oficial militar rus, susține că Turcia a semnat un nou contract de achiziție de sisteme antiaeriene S-400, într-un moment în care NATO, din care Turcia face parte, încearcă să izoleze Rusia și să-i minimizeze influența după declanșarea războiului din Ucraina. Un oficial turc din domeniul apărării a negat informația. Declarația a fost transmisă de agenția de presă de stat rusă, TASS, și citată de Reuters.

„Vreau să specific că un contract (n. red. – privind achiziționarea de sisteme S-400, a fost deja semnat. Printre altele, el prevede localizarea producției anumitor componente din sistem”, a declarat Dmitri Șugaiev, șeful serviciului rus de cooperare militară, referindu-se la presupusul nou contract pe care turcii l-ar fi semnat cu rușii.

Însă, un oficial turc din domeniul apărării a negat că o astfel de achiziție ar fi fost stabilită.

„Contractul inițial cu Rusia a fost pentru achiziția de sisteme S-400 în două tranșe. Cumpărarea celei de-a doua tranșe era deja inclusă în planul inițial și contractul aferent. Prin urmare, nu avem ce informații să oferim. Procedura este în derulare și nu există vreun nou acord”, a spus oficialul turc, citat de Reuters.

Contractul inițial, prin care Turcia a cumpărat sisteme rusești de apărare a produs furie la Washington, iar SUA a răspuns prin impunerea de sancțiuni împotriva Turciei, care deși este o țară NATO, încearcă de mai mulți ani să joace și alături de dictatorul rus.

Un nou contract între turci și ruși ar provoca o nouă serioasă criză în NATO, în condițiile în care SUA încearcă să izoleze Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, dar și să mențină unitatea Alianței în fața agresorului rus.

Turcia și Rusia au semnat primul contract în decembrie 2017, iar primele sisteme S-400 au ajuns în Turcia în iulie 2019. Valoarea lor estimată este de 2,5 miliarde de dolari.

Ca răspuns, guvernul de la Washington a impus sancțiuni industriei de apărare din Turcia și a eliminat țara din programul de dezvoltare al avioanelor de luptă F-35, în care era și dezvoltator și cumpărător.

Turcia nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, însă a jucat activ un rol de mediator după ce Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei în 24 februarie.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *